Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), в лицето на

...
Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), в лицето на
Коментари Харесай

АСЕАН търси откритост на фона на глобалното напрежение

Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), в лицето на световното геополитическо напрежение, ще се опита да постави старания да остане отворена и да разреши на заинтригуваните външни страни да допринесат за нейната непоклатимост и развиване. Това съобщи по време на срещата на върха за Източна Азия (EAS) министър-председателят на Сингапур Ли Хсиен Лун, чиито думи цитира The Straits Times.

Сингапурският водач счита, че световното геополитическо напрежение визира Югоизточна Азия, засягайки живота на хората и връзките на района с сътрудниците, написа вестникът. Покачващите се цени на храните, силата и торовете, както и лимитираното съдействие по нови и сериозни технологии са резултат от това напрежение, сподели министър председателят.

Ли Хсиен Лун акцентира, че спирането на веригите за доставки води до по-фрагментиран, по-малко проспериращ и по-опасен свят, написа The Straits Times. Той обаче означи, че сходна наклонност не е нова за Югоизточна Азия, защото исторически районът е бил сцена на съревнование сред великите сили. Ли Хсиен Лун акцентира уговорката на организацията към неприкритост в изискванията на геополитическо напрежение, оповестява вестникът.

„ Страните от АСЕАН постоянно са се стремили към отворена и приобщаваща районна архитектура, в която страните имат припокриващи се кръгове от другари и където всички външни сътрудници, в това число огромни сили, се интересуват и способстват за районната непоклатимост и развиване “, цитира вестникът думите на сингапурския министър председател.

Срещата на върха за Източна Азия се организира в индонезийската столица Джакарта. Срещите в този формат се организират един път годишно по отношение на есенните събития на АСЕАН.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР