Асоциацията на индустриалния капитал в България заедно с други работодателски

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България заедно с други работодателски
Коментари Харесай

Работодателски организации сезират ЕК заради минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България дружно с други работодателски организации ще оспори пред Европейската комисия и Международната организация на труда признатото през вчерашния ден решение на българския парламент за размера на минималната работна заплата. Това заяви през днешния ден във Варна ръководителят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. 

Решението минималната работна заплата да е 50 на 100 от междинната за страната е неточност, то опонира на Конвенцията на МОТ и на Европейската инструкция за съответни минимални заплащане, уточни Велев. По думите му с това гласоподаване Народното събрание в действителност е иззел функционалностите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет.

В Европа съотношението сред минималната и междинната заплата е 43 %, в Съединени американски щати и Китай - доста по-ниско, добави ръководителят на АИКБ. Според него проблем е и това, че при фиксирането на съотношението у нас  Народното събрание не е взел поради нито че се начислява % за прослужено време, нито огромната диференциация в заплатите по стопански браншове и по територии. В обособените браншове разликата в междинните заплати доближава четири пъти, сподели още Велев. Според него вярното решение би било минималната заплата да бъде друга в другите стопански сфери, като се договаря от обществените сътрудници. 

Безпрецедентно е Народно заседание да дефинира размер на минималната работна заплата, добави Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ. Според нея решението крие заплаха да се усили инфлационната серпантина. Има риск да се ускори и натискът върху обществената система, тъй като там има доста помощи, обвързани с МРЗ, добави още Ангелова. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР