Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и (ДБ) се

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и (ДБ) се
Коментари Харесай

АИКБ и ДБ се обединиха за влизане на страната ни в еврозоната от 1 юли 2024 г.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и (ДБ) се сплотиха към мнението, че страната ни би трябвало да направи всичко допустимо за влизане в Еврозоната от 1 юли 2024 година За задачата първата работа на идващия парламент наложително би трябвало да е приемането на четирите законопроекта. Това са измененията в Закона за Българска народна банка, Кодекса за застраховането, Закона за ограниченията против изпирането на пари и Търговския закон, оповестяват от АИКБ.

И двете страни показаха мнение, че България може само да загуби при закъснение.

„ За АИКБ е от значително значение оптимално бързото приемане на страната ни в Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо съдействие и развиване. Надяваме се, че идващото Народно заседание ще направи нужното и ще сложи главен фокус върху приемането на четирите законопроекта. Не би трябвало да се подценява и критерия за инфлация, която рискуваме вместо да се понижи, да се усили, в случай че навреме не се продължи програмата за компенсиране на високите цени на електрическата енергия, която изтича в края на март. Ако желаеме да държим инфлацията ниска, предприятията имат потребност от предвидими и конкурентни цени на електрическа енергия “, съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

Приемането на страната ни в Шенген също беше посочено като основно.

Представителите на " " оповестиха, че задачата пред страната ни би трябвало да е октомври т.г. Те споделиха, че загубите и пропуснатите изгоди за стопанската система ни от това възлизат на над 500 млн. лева годишно. Основен акцент по време на срещата беше подложен и върху приемането на 17-те законопроекта, нужни за осъществяването на националния План за възобновяване и резистентност. Без тях страната ни рискува да не получи идващите три транша от безплатни средства по него.

По време на срещата единомислещо беше декларирано, че в приемането на Бюджет 2023 би трябвало да бъде заложен оптимален недостиг от 3%. По думите на Мартин Димитров от данъчните ставки не би трябвало да бъдат увеличавани, само че би трябвало да се положат спомагателни старания за повишение на събираемостта им.

Участие в срещата от страна на АИКБ взеха ръководителя на УС Васил Велев, членът на УС Марияна Итева и изпълнителният шеф Добрин Иванов, а се представляваше от Мартин Димитров, Владислав Панев и Бойко Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР