Асоциацията на европейските журналисти в България осъжда незаконния арест и

...
Асоциацията на европейските журналисти в България осъжда незаконния арест и
Коментари Харесай

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналиста Димитър Кенаров

Асоциацията на европейските публицисти в България осъжда противозаконния арест и полицейското принуждение над журналиста и публицист Димитър Кенаров.
В своя публична позиция от АЕЖ упорстват за цялостно следствие и наказване на забърканите в тази ситуация, както и за вдишване на отговорност от страна на управлението на Министерството на вътрешните работи.
Те показват, че Кенаров е бил арестуван късно нощес.
"Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата постройка на Народното събрание, Кенаров, който дружно с други свои сътрудници се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има означение PRESS, той е арестуван и влачен през целия площад до стълбите на някогашния Партиен дом. По време на задържането си той се пробва да се легитимира и по думите му непрекъснато споделя на задържащите го служители на реда, че е публицист, само че без резултат. Пред някогашния Партиен дом, до момента в който е на земята, е ритан неведнъж от най-малко двама униформени - множеството удари попадат в региона на главата и лицето, където са и главните контузии. Той крещи, че не може да диша, само че това не стопира грубото слагане на белезници ", декларират от Асоциацията.
Те допълват, че макар че Кенаров няколко пъти демонстрира журналистическата си карта, само че няма резултат и той е откаран с полицейски микробус в Пето РПУ, където са му дадени да напише пояснения и сигнален протокол, след което е освободен.
От АЕЖ акцентират, че Кенаров е бил арестуван с часове, само че не му е връчвана заповед за задържане и му е отхвърлен достъп до юрист. Те показват, че са се пробвали да локализират журналиста още преди среднощ, като са били известени Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи и ръководителите на интервенцията пред някогашния Партиен дом.
Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за публицист, който е арестуван, до момента в който отразява митингите, представителите на Министерство на вътрешните работи не спомагаха за откриването и освобождението на Кенаров, акцентират от Асоциацията и допълват, че с изключение на получените контузии Кенаров е останал и без камера, която е била счупена.
АЕЖ изрично осъжда полицейското принуждение над публицисти, отразяващи митингите.
Те показват, че има данни и за други противозаконни дейности на полицията против публицисти. Представители на разнообразни медии са били удряни и обгазени при митингите, обявено е и за развалена фотографска техника на кореспонденти.
От АЕЖ са безапелационни, че ще уведомят интернационалните си сътрудници за полицейските дейности против Димитър Кенаров и ще го поддържат да потърси правата си по правосъден път.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР