Асоциацията на европейските журналисти в България издаде символични акредитации за

...
Асоциацията на европейските журналисти в България издаде символични акредитации за
Коментари Харесай

Символично акредитираха 95 задържани турски журналисти за срещата с Ердоган във Варна

Асоциацията на европейските публицисти в България издаде алегорични акредитации за срещата на върха Европейски съюз - Турция във Варна на 26 март за 95 задържани турски публицисти. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне у нас с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и премиера Бойко Борисов, съобщва АЕЖ.

Според АЕЖ задържаните турски публицисти би трябвало да бъдат там и да правят работата си - да задават въпроси на политиците и да ги държат виновни за уговорката, който са поели, към обществото. „ За страдание, тези 95 души няма да могат да участват, защото са лишени от независимост ", показват от асоциацията.

От там приканват българските публицисти, които ще участват на срещата, да вземат алегорични баджове с имена и фотоси на свои турски сътрудници и да приказват и от тяхно име.

„ Посланието ни към политиците е ясно: Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива поради работата си. Дори да сложите сериозните публицисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате - с техния глас ще приказват други. С техния глас ще приказваме ние ", означават от АЕЖ.

От асоциацията упорстват Турция неотложно да освободи арестуваните поради работата им публицисти. „ Европейският съюз никога не би трябвало да мълчи по този въпрос и би трябвало да слага ориста на арестуваните публицисти като изискване за всякакво доближаване с Анкара ", безапелационни са от АЕЖ.

От асоциацията акцентират, че след несполучливия опит за прелом от лятото на 2016 година Турция се е трансформирала в най-големия затвор за публицисти в света.

Данните за това, какъв брой публицисти са зад решетките, са спорни. Според листата на Стокхолмския център за независимост арестуваните са 190, а други 55 към този момент са наказани, в това число и на пожизнен затвор. Според Платформата за взаимност със арестуваните публицисти - те са 212. Съюзът на турските публицисти показва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните публицисти - 135.

„ Ние сравнихме четирите листата и изготвихме акредитационни баджове само за 95-те сътрудници, които се срещат във всички четири листата. Искахме да бъдем сигурни, че няма да получим обвинявания в неправилност или в пресилване и по тази причина избрахме този сигурен вид - да акредитираме алегорично единствено публицистите, които се показват от всяка една от тези самостоятелни една от друга организации. Със сигурност отвън нашия лист остават арестувани сътрудници. Солидарни сме и с тях и настояваме и те да бъдат освободени неотложно ", показват от АЕЖ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР