Асоциацията на европейските журналисти в България издаде символични акредитации за

...
Асоциацията на европейските журналисти в България издаде символични акредитации за
Коментари Харесай

Символично акредитираха 95 задържани турски журналисти за срещата с Ердоган във Варна

Асоциацията на европейските публицисти в България издаде алегорични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 задържани турски публицисти. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне у нас с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и премиера Бойко Борисов.

Според АЕЖ задържаните турски публицисти би трябвало да бъдат там и да правят работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат виновни за уговорката, който са поели, към обществото. „ За страдание, тези 95 души няма да могат да участват, защото са лишени от свобода”, показват от асоциацията.

От там приканват българските публицисти, които ще участват на срещата, да вземат алегорични баджове с имена и фотоси на свои турски сътрудници и да приказват и от тяхно име.

„ Посланието ни към политиците е ясно: Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива поради работата си. Дори да сложите сериозните публицисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще приказват други. С техния глас ще приказваме ние”, означават от АЕЖ.

От асоциацията упорстват Турция неотложно да освободи арестуваните поради работата им публицисти. „ Европейският съюз никога не би трябвало да мълчи по този въпрос и би трябвало да слага ориста на арестуваните публицисти като изискване за всякакво доближаване с Анкара”, безапелационни са от АЕЖ.

От асоциацията акцентират, че след несполучливия опит за прелом от лятото на 2016 година Турция се е трансформирала в най-големия затвор за публицисти в света.

Данните за това, какъв брой публицисти са зад решетките, са спорни. Според листата на Стокхолмския център за независимост арестуваните са 190, а други 55 към този момент са наказани, в това число и на пожизнен затвор. Според Платформата за взаимност със арестуваните публицисти – те са 212. Съюзът на турските публицисти показва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните публицисти – 135.

„ Ние сравнихме четирите листата и изготвихме акредитационни баджове само за 95-те сътрудници, които се срещат във всички четири листата. Искахме да бъдем сигурни, че няма да получим обвинявания в неправилност или в пресилване и по тази причина избрахме този сигурен вид – да акредитираме алегорично единствено публицистите, които се показват от всяка една от тези самостоятелни една от друга организации. Със сигурност отвън нашия лист остават арестувани сътрудници. Солидарни сме и с тях и настояваме и те да бъдат освободени незабавно”, показват от АЕЖ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР