Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за солидарност срещу

...
Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за солидарност срещу
Коментари Харесай

АЕЖ за Възраждане: Журналистите не бива да бъдат мачкани от политиците

Асоциацията на европейските публицисти – България приканва за взаимност против опитите сътрудници да бъдат мачкани и обиждани от политиците. Възмутително е държанието на водача на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, който в сряда се опита да гони публицисти от постройката на Българската телеграфна организация. Призоваваме всички кореспонденти да са извънредно сериозни към сходни дейности и никога да не разрешават на политик да се саморазправя с техни сътрудници. Особено когато не му се случва за първи път. Това споделиха те в позиция.

Вижте какво пишат още те:

АЕЖ застава напълно зад репортерката от „ Дневник “ Ралица Фичева, която беше подложена на неприемливо оскърбление от управлението на „ Възраждане “.

Обръщаме се към управлението на Българската телеграфна организация с гледище да вземе отношение по случая и да обясни какви правила би трябвало да следват политическите партии на нейна територия.

Обръщаме се и към управленията на публичните медии и най-гледаните малките екрани с въпрос дали ще продължат да толерират даването на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно почитание освен към публицистите, само че и въобще към демократичния и правов ред.

Според изследване на платформата “Лъжеш ли”, по време на предизборната акция най-вече време трите най-големи малките екрани bTV, Nova и Българска национална телевизия са дали точно на водача на “Възраждане” Костадин Костадинов, в топ 10 на претендентите с най-вече минути в ефир е и още един представител на партията. Същото изследване демонстрира, че представители на партията са и на челните места по разпространение на погрешни изказвания в границите на акцията. Припомняме, че това е партия, която популяризира дезинформация по тематики като запазване на публичното здраве и национална сигурност.

Призоваваме всички сътрудници да бойкотират сходни политици, каквито сме имали и в предишното, само че на последните избори не събраха и един % и се трансфораха в маргинали, на които никой не обръща внимание. Убедени сме, че това ще е ориста и на следващия, който си разрешава да атакува публицисти и уважавани медии, само че би трябвало ли още веднъж да го поносим с години?

АЕЖ употребява случая да изрази и цялостното си отчаяние от метода, по който политиците общуваха с медиите по време на акцията и в изборната нощ. В предизборната акция претендентите за поддръжката на българските жители дължаха на обществото лидерски спор, извършен пред публицисти. Такъв спор, уви не се състоя. В изборната нощ водачите на най-големите партии трябваше да дават отговор на журналистически въпроси в границите на конференции, каквито се проведоха в миналото в НДК и се организираха по реда на нареждане на политическите сили. В една здрава народна власт публицистите би трябвало да имат опция да задават въпросите си в среда, в която тези въпроси могат да бъдат чути и да получат деликатен отговор. Вместо това репортерите са принудени да преследват политиците, да се бутат и надвикват, с цел да зададат въпросите си или пък просто да разясняват мисли на политиците, споделени не пред медии, а в обществените мрежи.

Напомняме на всички партии в новоизбраното Народно заседание, че носят отговорност за подобряването на медийната среда и за възобновяване на естественото политическо говорене пред медии.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР