Асоциацията на европейските журналисти-България поиска от президента Румен Радев да

...
Асоциацията на европейските журналисти-България поиска от президента Румен Радев да
Коментари Харесай

АЕЖ-България поиска от президента Радев да наложи вето на медийния закон Пеевски

Асоциацията на европейските журналисти-България изиска от президента Румен Радев да наложи несъгласие на медийния закон, импортиран от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Текстовете бяха признати на второ четене на 1 ноември.
"Въпреки забележителните усъвършенствания по отношение на първичния вид, в законопроекта към момента се откриват редица недостатъци, което постанова той да бъде върнат за наново разглеждане в Народното събрание ", се показва в позицията, изпратена до медиите във вторник.
От АЕЖ не утвърждават размера на плануваните в закона наказания.
"Поставянето на долна граница от 10 000 лева за първо нарушаване и 20 000 лева за второ не просто е непропорционална, а съществено заплашва свободата на печата и другите средства за всеобща информация и по този начин визира правото на изложение и може да докара до непоправими последствия и цензура в несъгласие с член 40, алинея 1 от конституцията ", показват от асоциацията.
АЕЖ намира за обезпокоително и задължението медиите да дават на страната данните на лица, които са дарили минимални суми от порядъка на няколко лв..
"Изключването на годишен най-малко, който да не се заявява, изключително поради попадането на информация за донорите при изпълнителната власт, заплашва зараждането на crowdfunding (набиране на средства от последователи) културата и други различни начини за издържане на медиите, които в днешния цифров свят разчитат от ден на ден на сходен вид механизми, изместващи обичайна реклама. Това съществено затруднява и деклараторите, когато имат да вземем за пример 5000 донори от по 1, 2 или 5 лв. ", показват от АЕЖ.
Изводът е, че сходен метод може да докара до разубеждаване на донорите и угнетяване на самостоятелните медии, до понижаване на конкуренцията и рестрикции в полето на свободните медии и самодейността на жителите.
Като несъвършенство се показва и задължението доставчиците на медийните услуги да заявяват и "лицето, което в действителност управлява наличието на медийната услуга и/или публицистичната политика ", в случай че е друго от действителния притежател. "Как обаче ще стане ясно това и кой ще бъде виновният орган, който да направи следствие за действителния притежател, не излиза наяве. Този въпрос е обиден в пленарната зала, само че въпреки всичко не е очакван механизъм за изясняването му ", се споделя в писмото до президента.
От АЕЖ считат за значителен и въпроса за разширението на пълномощията на Министерството на културата и съществуването или неналичието на потенциал на ведомството. "Не е без значение и че контролът и глобите са поверени на орган на изпълнителната власт, който не е самостоятелен, за разлика от Съвет за електронни медии, а също така не е направена и надлежна процедура за определяне и санкциониране на нарушителите, което е причина за произвол ", пишат от организацията.
"Смятаме, че информацията за финансирането на медиите би трябвало да бъде обществена, само че в това време би трябвало да съществуват гаранции, че въвеждането на каквато и да било регулация в медийната област няма да бъде употребявано за репресии против свободата на словото “, се споделя в настояването на несъгласие от страна на АЕЖ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР