Асоциацията на европейските журналисти – България научи, че Главна дирекция

...
Асоциацията на европейските журналисти – България научи, че Главна дирекция
Коментари Харесай

АЕЖ във връзка с репортаж на bTV: Не трябва да има натиск да се разкриват журналистически източници


Асоциацията на европейските публицисти – България научи, че Главна дирекция за битка с проведената престъпност и Комисията за отбрана на персоналните данни правят серия инспекции по отношение на репортаж на bTV и журналистката Мария Цънцарова за имунизирани против COVID-19 народни представители от парламентарната група на „ Възраждане “, оповестиха от организацията.

В началото на май АЕЖ изиска от Комисията за отбрана на персоналните данни да получи информация за производството и да има опция да взе участие със мнение, само че до този миг не сме получили отговор от институцията, прецизирах оттова.

АЕЖ отбелязва, че като се има поради надделяващия публичен интерес е голословно да се прави опит по какъвто и да било метод да се разкрие тайната на журналистическия източник.

От организацията припомнят, че според от 24 май 2015 година:

– Журналистите имат освен правото, само че и задължението да пазят източниците си, когато са поверителни.

– Правото на отбрана на източниците може да предстои на ограничаване при съблюдаване на условията за правда, пропорция и нужда в демократичното общество, след преценка на самостоятелен и неутрален съд.

– Практиката на Европейски съд по правата на човека (делото ) изрично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от главните условия за независимост на пресата”, а “липсата на такава отбрана ще се отрази негативно върху готовността на източниците да подкрепят пресата в информирането на обществото по въпроси от публичен интерес.”

– На последващо място според Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са изключително значими източници за проверяващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за опазване на ролята на проверяващата публицистика на „ страж “ в демократичните общества.”

„ Ето за какво Асоциацията на европейските публицисти регистрира, че въпреки да става въпрос за чувствителни персонални данни, въпросът за имунизационния статут против ковид на народните представители е от надделяващ публичен интерес. В изискванията на пандемия, довела до десетки хиляди смъртни случаи в България, от основно значение бе и продължава да бъде обществото да бъде предпазено от дезинформация по тематиката с имунизациите. В този подтекст въпросът дали политици, които въздействат върху публичното мнение, имат държание, надлежно на обществено изложените от тях възгледи, или натрупат по нечестен метод дивиденти посредством умишлено и злонамерено разпространение на дезинформация и акция против имунизация, е съответно журналистическо държание.

Известно е, че съгласно Конституцията, тълкувана от Конституционния съд, и съгласно практиката на Европейския съд по правата на индивида, обществените персони и лицата на виновни държавни постове, в това число народните представители, се употребяват с доста по-занижена степен на отбрана на персоналния живот спрямо частните лица.

Гражданите имат законното право да узнаят действителните условия към политически лица, които са изразили обществено позиции по значими публични въпроси, защото в основата е правото на осведомен избор на жителите, според разбирането на Конституционния съд.

В този подтекст, сме на изрично мнение, че всевъзможни дейности, които биха могли да доведат до разкриването на възможните източници на информация на Мария Цънцарова и екипа на bTV, са голословна мярка и съставляват съществено посягане по отношение на свободата на изложение.

Необходимостта в демократичното общество от узнаването на тази другояче сензитивна персонална информация е толкоз по-голяма и заради неуспеха на страната по време на пандемията от ковид да се бори съответно и дейно с дезинформацията и по този метод да отбрани по-добре живота и здравето на доста хора “, написа в мнението на АЕЖ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР