Асоциацията на европейските журналисти - България е учудена от отказа

...
Асоциацията на европейските журналисти - България е учудена от отказа
Коментари Харесай

АЕЖ: Като партиен лидер, Борисов може да отказва да говори с дадена медия, като премиер - не

Асоциацията на европейските публицисти - България е учудена от отхвърли на премиера Бойко Борисов да дава отговор на въпрос на публицист от Би Ти Ви, с претекста, че е афектиран на малкия екран. Освен партиен водач, Борисов е и министър-председател и в това си качество няма право да отхвърля да приказва с дадена медия. Подобен жест от ръководителя на изпълнителната власт би могъл да се одобри като очевиден апел за автоцензура, написа АЕЖ - България до медиите. 

``
реклама

Реакцията на премиера бе провокирана от репортажи на малкия екран от регионални градове в страната, ръководени от кметове от ГЕРБ. Материалите са излъчени в изборния ден като част от програмата на малкия екран, отдадена на локалните избори, само че съгласно партията съставляват непозволена пропаганда. 

Единственият орган, който има пълномощия да дефинира дали това е по този начин, е Централната изборна комисия, чиито решения подлежат на правосъден надзор. 

В никакъв случай това не е пълномощие на изпълнителната власт и коментарът на Борисов съставлява неприемлива интервенция в свободата на изложение. 

Освен да се сезира ЦИК за хипотетична пропаганда, друга опция от директно наранена страна, е да изиска право на отговор от малкия екран. Ако е имало грешки в репортажите, могат да бъдат посочени. 

Само по себе си обаче, споменаването на главните проблеми на обещано обитаемо място, в подтекста на избори за локална власт, надали може да се одобри за пропаганда. Трудно е да вземем за пример да се приказва за изборите в Русе, без да се спомене най-важният проблем, трогателен жителите на града - замърсяването на въздуха. Няма по какъв начин и да не се направи връзка с митингите от преди 30 години, провокирани от същия проблем. Със сигурност, когато гласоподават, русенци основават избора си на вероятните решения на този проблем, предлагани от другите претенденти. 

Да се сърдиш на медия, че приказва на тази тематика, е да искаш от публицистите да замитат проблемите под килима, с цел да запазят положителните си връзки със мощните на деня, а тъкмо това не е работата на медиите. Подобни прояви биха могли да подсилят авто цензурирането и имат “смразяващ резултат ” върху правото на изложение и на свободата на информация.

АЕЖ-България ще следи с нараснало внимание също по този начин реакцията на медията,  в случая бТВ, тъй като въпросът не се лимитира само до заплащането на санкция постановена от ЦИК и/или правосъдното обжалване на решението на ЦИК, само че и до това дали съответната медия, и медиите по принцип, са в положение да  застанат зад публицистичната самостоятелност на публицистиката, която вършат.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР