Асоциацията на европейските журналисти – България обръща внимание, че органите

...
Асоциацията на европейските журналисти – България обръща внимание, че органите
Коментари Харесай

АЕЖ: МВР показва неразбиране на защитата на личните данни, а Възраждане има история със злоупотребата с тях

Асоциацията на европейските публицисти – България обръща внимание, че органите на Министерство на вътрешните работи са задължени да се грижат за опазването на публичния ред, а не да попречват публицисти да правят работата си. 

Принуждаването на публицист да подписва сигнален протокол и инспекцията дали разполага със фотоси, които е снимал на обществено място, демонстрира недоумение на Закона за отбрана на персоналните данни от страна на управляващите.

Точно това се е случило на 7 февруари 2023 година в подлеза на бул. “Тодор Каблешков ” в София, където патрул на 4 РПУ е съставил протокол на журналистката от Дойче Веле Емилия Милчева, до момента в който тя е правила репортаж за подписка, събирана от деятели на партия “Възраждане ”.

Подлезът е обществено място, а подписката за референдум е събитие от публичен интерес, за което се приема, че участниците по дифолт дават единодушието си да бъдат обект на медийно отразяване. Случаите, в които органите на реда попречват публицистите да си правят работата, са жестоко превишаване на правата от страна на полицията и нарушаване на конституционно обезпечената независимост на печата. 

АЕЖ се обърна с въпроси към Министерство на вътрешните работи, като от Столична дирекция на вътрешните работи ни дадоха отговор устно, че са получили сигнал, че журналистката снима описи с персонални данни и са изпратили патрул, който ѝ  е съставил протокол да не нарушава публичния ред.  От полицията прибавиха, че протокол е формиран и на подателя на сигнала – да не влиза в разпра. Не получихме отговор дали и на какво съображение е бил проверяван телефонът на нашата колежка. 

Честа процедура на Министерство на вътрешните работи е в конфликтни обстановки да предизвестява и двете страни и по този метод да си “измива ръцете ” за последици, които биха могли да зародят. В случая обаче Емилия Милчева не е направила никакво нарушаване – обвързване на оператора на персонални данни е да опази поверените му персонални данни, а в случай че такива са попаднали инцидентно в фотоси на репортерката, тя би могла да ги заличи, преди да разгласява изображенията. Неоснователна форма на цензура от орган на власт е да се принуждава кореспондент да заличава фотоси. 

Инцидентът е употребен от партия “Възраждане ” за офанзива против журналистката и медията, която работи. Това е рецидив за тази партия, която и друг път е нападала публицисти. Вчера партията разгласява нападки и против уеб страницата B.I.R.D. заради разкритията му, че водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов е плащал по-големи вноски по ипотеката на къщата си, в сравнение с е получавал като народен представител през 2022 г. 

Нещо повече, самата партия има история на корист с персонални данни. Заради това, че разгласява на уеб страницата си персоналните данни на стотици хора, партията спечели антинаградата “Голям брат ” на “Програма достъп до информация ” и “Интернет общество – България ”.

АЕЖ за следващ път приканва българските институции да подсигуряват свободното практикуване на журналистическата специалност, а гилдията – към повече взаимност в случаите на тормоз над публицисти, присъщ  на най-мрачните антидемократични идеологии. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР