Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), призовава Съвета за

...
Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), призовава Съвета за
Коментари Харесай

Асоциация призова медийния регулатор да избере заместник на Каменаров в най-кратки срокове

Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ), приканва Съвета за електронни медии (СЕМ) да насрочи състезанието за избор на нов общоприет шеф на Българската национална телевизия (БНТ) в най-кратки периоди. Това се постанова, откакто Софийският градски съд удостовери преди дни присъдата на първоинстанционния съд, с която шефът на Българска национална телевизия Константин Каменаров е приет за отговорен, че е карал пил.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг. Каменаров е наказан на 1 година и 3 месеца условно с 3 години изпитателен период и 600 лева санкция. При това решение на съда той влиза в хипотезата на несъответственост с поста и ще би трябвало да го освободи.

От АЕЖ акцентират, че още на днешното си съвещание медийният регулатор би трябвало да избере краткотрайно изпълняващ длъжността. Според асоциацията Българска национална телевизия се нуждае от " ясна и постоянна вероятност ".

" Важно е изборът на генерални шефове да се организира без значение от политическата обстановка и съотношението на силите, което ще покажат изборите за членове на Европейския парламент. Съвет за електронни медии не инцидентно е самостоятелен орган и би трябвало да може с дейностите си да потвърди, че тази самостоятелност е действителна ", написа в позицията си АЕЖ.

" Важно е Съвет за електронни медии да извърши отговорността, която има съгласно закона, и да направи всичко допустимо за стабилизирането на малкия екран. Това може да се случи с избор на нов общоприет шеф и нов професионален управителен екип, като е изключително значимо новият шеф да се употребява с нужния престиж измежду професионалната общественост и името му да стои надалеч от всевъзможни кавги ", акцентират от асоциацията.

Според АЕЖ желанието на Съвет за електронни медии да организира конкурс за избор на общоприет шеф на БНР в средата на май дава опция състезанията за шефове на двете публични медии да се състоят съвсем редом. От съсловната организация напомнят, че депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха законопроект за удължаването на мандатите на шефовете на Българска национална телевизия и БНР от три на пет години. Те приканиха това предложение да важи единствено за новите генерални шефове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР