Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), обяви пълната си

...
Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), обяви пълната си
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти за скандала в БНТ: Всеки опит за цензура ще срещне яростна съпротива

Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ), разгласи цялостната си поддръжка за екипа на предаването по Българска национална телевизия " Денят стартира с просвета ". В неделя новият програмен шеф на БНТ1 Емил Кошлуков разгласи, че е замислил промени в предаването, тъй че то да се преориентира към начин на живот тематиката (мнението му четете тук). От екипа пък е изтънчено за две седмици рейтингът да бъде подсилен.

Днес предаването стартира с декларация на екипа. В нея те показват, че са обект на напън от страна на Кошлуков, който им давал инструкции какви въпроси да бъдат задавани и по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители. По-късно денем се организира и митинг пред постройката на Българска национална телевизия с искане Кошлуков да подаде оставка.

" Денят стартира с просвета " се е утвърдил като зона за свободно слово, в която постоянно се чуват рецензии към властта. Това би трябвало да се резервира – България има потребност не от сервилни ласкатели на мощните на деня, а от самостоятелни и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне гневната опозиция на АЕЖ и на журналистическата общественост в България ", написа в позицията на Асоциацията на европейските публицисти.

От АЕЖ акцентират, че функционалността на публичната телевизия е да се грижи за осведомителните потребности на всяка група от обществото. Според тях предаването е опция на политическите и светските рубрики на частните малките екрани, които се излъчват в същия часови пояс, и точно поради това има своята аудитория.

" Залагането на количеството вместо на качеството би било безусловно контрапродуктивно за публичната задача на малкия екран, а и обречено на крах деяние, защото би я предиздвикало да се конкурира с комерсиалните малките екрани на техен терен ", допълват от АЕЖ.

В отбрана на предаването от асоциацията показват още, че културната стратегия на Българска национална телевизия подлага на разискване тематики, " надхвърлящи строго злободневното и битовото ". Освен това утринният блок на публичната телевизия постоянно задавал тона на културния спор в страната.

" Това е нещо, с което малкия екран би трябвало да се гордее, а триумфът на екипа на " Денят стартира с просвета " да бъде образец и за други излъчвания, които също да се пробват да " подвигат летвата " за да стимулират феновете си да се образоват, вместо да я смъкват, с цел да търсят по-голяма, само че и по-евтина известност ", допълват от Асоциацията на европейските публицисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР