Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект

...
Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект
Коментари Харесай

Туроператори и агенти предлагат да се създаде Фонд за гарантиране на пътуванията

Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници е изготвила план на закон, с който се основава Фонд за гарантиране на пътуванията. Проектът планува да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите сътрудници, които не работят по време на рецесия.

" С настъпването на Covid-ограниченията огромна част от застрахователите са прекратили полиците на организациите. В момента застраховката не може да извърши две съществени отговорности по европейските наставления. Гаранционният фонд, за разлика от туроператорската застраховка, дава 100% покритие на вредите за потребителя, без значение от размера на прага при застраховането ", уточни в ефира на Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници. 

Той уточни като уязвимост на настоящето законодателство това, че застрахователят няма никакво обвързване да репатрира екскурзиант или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в неплатежоспособност. Така туристите би трябвало да се завърнат и чак тогава да предявят настояванията си, което Димитър Попов дефинира като неуместно. 

" Докато гаранционният фонд вади парите незабавно, заплаща на чартърната компания, на превозвача и прибира туристите в границите на 24 часа ", уточни той и даде за пример Дания с население 5 милиона души и 650 туроператора, където фондовата каса е от 30 милиона крони или 4 милиона евро. 

" По наша преценка 5 милиона лв. ще бъдат изцяло задоволителни, с цел да може фондът да работи ", добави той. Планира се сумата да се набира или с дребна такса от всеки пасажер, или в случай че на туроператорите бъдат върнати заплатени към бюджета такси за регистрация от 5 хиляди лв. за оператор. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР