Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчете леко повишение

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчете леко повишение
Коментари Харесай

АИКБ: През 2022 г. българската икономика леко „изсветлява“ спрямо година по-рано

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) регистрира леко покачване на композитния показател „ Икономика на ярко “, посредством който мери светлата част на българската стопанска система. За 2022 година той е 78.58 пункта, по отношение на 78.40 през 2021 г.

Това е най-високата стойност на показателя от началото на измерването му през 2010 година Въпреки това делът на сивата стопанска система в страната ни остава релативно висок на фона на междинните равнища в Европейски Съюз.

Една от главните аргументи, довела до изсветляването, е напредналото и на практика приключило възобновяване от пандемичната рецесия, както и съответни ограничения на държавното управление за противопоставяне на отрицателни фактори, влошаващи конкурентоспособността на българските предприятия и бизнес средата като цяло, като: мярката 60/40 и обезщетенията на небитовите консуматори на цените на електрическата сила. Сред отрицателните фактори, които попречват по-голям растеж, АИКБ отбелязва войната в Украйна, произлезлия от нея растеж на цената на енергоносителите и на нарушените вериги на доставки и продажби, инфлацията и продължаващото административно нарастване на минималната работна заплата.

За разлика от композитния показател „ Икономика на ярко “ под-индексът „ Заетост на ярко “, който мери трудовия пазар, регистрира спад с 0.39 пункта по отношение на миналата година. Стойността му за 2022 година е 81.69. Въпреки това цената на показателя е по-висока от предкризисната 2019 година, когато е била 78,89 пункта.

Под-индексът „ Икономика на ярко “ е фокусиран единствено върху трудовите връзки и заостря вниманието върху трудовия пазар, където проблемите засягат голям брой субекти (работодатели и работници/служители) и с най-дългосрочното си влияние нанасят обилни вреди на обществените системи на България.

„ Сивата стопанска система е като демографската рецесия – няма едно хапче, което да я излекува. Необходима е сложна стратегия и неотслабващи старания за по-лесно установяване и заплащане на налози и по-ефективно и ефикасно разходване на събрания обществен запас. Намаляване на административните тежести за изрядния бизнес и навреме санкциониране на неизрядните към фиска “, съобщи ръководителя на УС на АИКБ Васил Велев.

За АИКБ данните от извършените проучвания ясно демонстрират областите, в които са нужни повече старания за противопоставяне на сивата стопанска система. Тези области съгласно представителите на бизнеса са на първо място свързани с нуждата от ограничение на работата с публични контракти, само че с нереален размер на възнагражденията, така наречен “заплата в плик “, възстановяване на прозрачността и гарантирането на действителна конкуренция при провеждането на публичните поръчки, разрешителните и лицензионните режими. Според служащите и чиновниците най-проблемните области остават издаването на касови бележки при продажбите на услуги и работата с публични контракти, само че с импровизирано „ възнаграждение в плик “.

Асоциацията на индустриалния капитал в България пресмята и разгласява Композитния показател „ Икономика на ярко “ от 2010 година и за целия интервал до 2021 година този показател демонстрира устойчива наклонност към повишаване като се изключи спешните 2014 година и 2020 година Основна цел на показателя е да следи динамичността на изменение на сивата стопанска система в България за да се опознаят другите й проявления и да се подтикват политиките за нейното ограничение.

 
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР