Асоциация на индустриалния капитал в България - АИКБ алармира за

...
Асоциация на индустриалния капитал в България - АИКБ алармира за
Коментари Харесай

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Асоциация на индустриалния капитал в България - АИКБ сигнализира за неаргументирано повишение на цената на електрическата енергия в страната продължаващо месеци.

Те се обръщат към премиера Бойко Борисов и ръководителя на КЕВР Иван Иванов и разясняват, че неведнъж са алармирали за неуместни и очевидно непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД (БНЕБ), в това число и при директни съпоставения на дълготрайни артикули и резултати от сегмент " ден напред " с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX.

 Премиерът разиска проблемите в енергетиката
Премиерът разиска проблемите в енергетиката

В срещата са взели участие синдикати и работодатели

АИКБ напомнят, че с Решение № Ц-11 от 01.07.2018 година КЕВР дефинира планирана годишна пазарна цена за базов товар за интервала 01.07.2018 година - 30.06.2019 година в размер на 70 лева./MWh след разбор на комерсиалните резултати на гореспоменатите три тържища, както и при прогноза за цена на дълготрайните артикули на БНЕБ за интервала 01.07.2018 година - 30.06.2019 година в интервала 72,00 - 75,00 лева./MWh. Това е явен референтен сигнал за индустриалните консуматори в България за предстоящи ценови равнища, допълват от асоциацията.

На тази база се изготвят стратегии за развиване във всяко едно сдружение в България, по метода, по който Министерство на финансите прави своите приходни и разходни бюджетни планове.

 КЕВР с първо следствие за операция и скок в цената на тока на свободния пазар
КЕВР с първо следствие за операция и скок в цената на тока на свободния пазар

Няма такова повишаване на енергийни тържища в другите европейски страни

В реалност резултатите след август 2018 година демонстрират освен забележителен растеж над плануваното , само че през последните седмици и дни цените на електрическата енергия за свободен пазар у нас безусловно се взривиха, с цел да доближат неуместните равнища от 250-275 лева./MWh . Ръст от над 350% е всичко друго, само че не и естествен, изясняват АИКБ.

Твърдения на отраслови ръководещи бранша, че това е единствено резултат от пазара, са или умишлено изричани лъжи , или изцяло неприемлива непросветеност, допълеват те.

 Върховен административен съд дефинитивно анулира наредби на КЕВР за преизчисляване на тока
Върховен административен съд дефинитивно анулира наредби на КЕВР за преизчисляване на тока

При развалени или изчезнали електромери

АИКБ смятат, че " цените, на които сме очевидци, са резултат и на систематична безнаказаност по повод отраслови задължения и нихилизъм по отношение на индустриалните енергопотребители - без искания за пълнота. "

" Като се стартира от недалновидно ръководство на държавната енергетика в частта рандеман и произвеждане , мине се през непрозрачни ползи при запазване на мощности и се стигне до обикновеното " увъртане " за компенсиране на високи цени за емисионни квоти , изземвайки запас от крайните индустриални консуматори, посредством манипулирано лимитирано предложение на електрическа енергия ", допълват те.

 Държавата не се меси в пазарните цени на тока за бизнеса
Държавата не се меси в пазарните цени на тока за бизнеса

Министър Петкова готви законови промени в пълномощията на КЕВР

" Въпрос единствено на време е високите крайни цени на електрическа енергия да се трансферират и към битовите клиенти през контролираната цена ", изясняват АИКБ

" Вече получаваме сигнали за прекратяване на индустриални режими в енергоинтензивни индустриални мощности - ето за какво настояваме за навременни енергични и съответни дейности ", пишат те до Борисов.

 70% от българите усетили нарастване на цените през последните седмици
70% от българите усетили нарастване на цените през последните седмици

74% чакат цените да продължат да порастват
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР