Асошиейтед прес публикува снимки, показващи, че по време на реч

...
Асошиейтед прес публикува снимки, показващи, че по време на реч
Коментари Харесай

Канада отказа да екстрадира нациста Хунка в Русия

Асошиейтед прес разгласява фотоси, показващи, че по време на тирада на украинския президент Володимир Зеленски в канадския парламент на 22 септември, събралите се поздравяват Хунка.

Руското посолство получи нота от канадското външно министерство с отвод да екстрадира 98-годишния украински националист Ярослав Хунка (Гунка). Това сподели пред сътрудник на ТАСС съветският дипломат в Отава Олег Степанов. „ Нотата записка беше получена на 12 февруари “, сподели той.

Руските дипломати ще проведат среща в канадското външно министерство по отношение на приемането на нотата. „ Днес е плануван диалог в канадското външно министерство “, сподели дипломатът. " Ще попитаме дали ще проверяват предишното на Гунка на национално равнище, а също по този начин ще изясним дали е заявил есесовския си генезис при приемането на канадско поданство. Ако е излъгал, това е причина за автоматизирано отнемане (от гражданство) “.

Руският дипломат също по този начин разясни, че формалната причина за отвод да съобщи Хунка е неналичието на контракт за екстрадиция сред Канада и Русия. Дипломатът напомни, че канадските управляващи са склонни да бавят процесите против някогашни нацисти, какъвто беше казусът да вземем за пример с Хелмут Оберлендер. Тогава делото за възможното му депортиране от Канада се проточи до гибелта на нациста през 2021 година " Тук това няма да стане толкоз бързо - сподели дипломатът. - Заедно ще забележим дали справедливостта ще застигне нациста или ще му бъде разрешено като на да доживее столетието си в пенсия. " Той добави, че съветските дипломати " ще продължат да търсят правдивост ".

По-рано Степанов сподели за ТАСС, че посолството е внесло в канадското външно министерство на 19 декември 2023 година молба от съветската Генерална прокуратура за изгонване на Хунка на съветската страна. Министерството на правораздаването на Канада сподели пред ТАСС, че няма да разяснява дали ведомството е получило искане от съветската Генерална прокуратура за изгонване на Хунка, защото сходни претенции са поверителни до правосъдно решение. Следственият комитет на Руската федерация повдигна задочно обвиняване против Хунка за геноцид на цивилни на територията на Украйна по време на Великата отечествена война. 

Следствието в Държавния списък на Руската федерация и Централния списък на Министерството на защитата на Руската федерация получи документални доказателства за местата на дислокация и воденето на бойните дейности на дивизията на Секретен сътрудник „ Галиция “, в която е служил Хунка. Руската прокуратура изпрати искане за екстрадицията му.

На 22 септември 2023 година, по време на тирада на украинския президент Зеленски в канадския парламент, събралите се приветстваха 98-годишния украински националист Хунка, служила в дивизията на СС  " Галиция " по време на Втората международна война.

След това външният министър Мелани Жоли прикани за оставката на ръководителя на Камарата на общините Антъни Рота, който пое виновността за поканата на нациста, показва ТАСС. Премиерът Джъстин Трюдо се извини за случая. Руското външно министерство съобщи, че обществената прослава на нациста „ е най-хубавата характерност на ръководещия режим на премиера Джъстин Трюдо “, до момента в който съветската страна не има намерение „ да се помири с метода, по който канадските либерали флиртуват с нацизма “.

По-рано през февруари канадските медии оповестиха, че кабинетът на Трюдо, по рекомендация на организацията " Канадски украински конгрес ", е поканил Хунка на тържествения прием в чест на идването на Зеленски, който се състоя в Торонто през септември 2023 година, само че Хунка не участвал на него. Миналия септември Трюдо и неговият антураж твърдяха, че нито те, нито украинската делегация са знаели кой ще бъде поканен в Народното събрание, където Зеленски приказва по това време. Кабинетът на Трюдо съобщи също, че нито министър председателят, нито Зеленски са се срещали с националиста. Канадската съпротива прикани премиера да подаде оставка.

Както Степанов сподели по-рано пред ТАСС, Трюдо не може ясно да формулира позицията си по отношение на появяването на украински нацист в канадския парламент на фона на вътрешна политическа битка. В тази връзка за Москва е мъчно да разбере позицията на неговия кабинет, означи посланикът.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР