ASML и Apple често се смятат се спрягат за лидери

...
ASML и Apple често се смятат се спрягат за лидери
Коментари Харесай

Ще надмине ли най-ценната европейска компания Apple по пазарна капитализация до 2030 г.?

ASML и Apple постоянно се считат се спрягат за водачи в софтуерния бранш. Европейската компания ASML е най-големият производител на литографски системи в света.. Apple е втората най-ценна компания в света и най-значителен производител на смарт телефони.

Но през последните 12 месеца акциите на ASML се покачиха с 50%, до момента в който акциите на Apple - единствено с 6%. Инвеститорите бяха впечатлени от доминирането на ASML на литографския пазар, Клиенти на компанията са водачи в промишлеността като Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Дори на фона на положителното показване, пазарната капитализация на ASML от 390 милиарда $ към момента е доста по-ниска от оценката на Apple от 2,6 трилиона $. Но може ли ASML да последва образеца на Nvidia и да се трансформира в компания за чипове с милиони долари до края на десетилетието? На този въпрос отговяря компанията за финансови услуги The Motley Fool в собствен разбор. 

Нидерландската компания ASML е най-големият производител на системи за дълбока ултравиолетова (DUV) литография и единственият производител на системи за рискова ултравиолетова светлина (EUV). DUV системите се употребяват за производството на по-стари и по-големи чипове, до момента в който EUV системите - за на най-малките и енергийно ефикасни чипове в света.

Големи играчи в промишлеността като TSMC, Samsung и Intel сега употребяват EUV системите на ASML, с цел да създават своите чипове от най-голям клас.

Доминирането на ASML върху тази EUV технологията му разрешава да генерира непрекъснат напредък и да поддържа високи брутни облаги, даже когато секторът на полупроводниците минава през подеми и спадове.

Важността на литографските системи на ASML обаче ги трансформира в съществена цел за ограничение на износа на фона на софтуерна война сред Съединени американски щати и Китай.

ASML предвижда разширението му да се форсира доста през 2025 година,а макросредата се усъвършенства, да заобикаля рестриктивните мерки на износа в Китай и да усилва доставките на EUV и EUV системи. Продължаващата конкуренция сред TSMC, Samsung и Intel за производството на най-малките чипове в света би трябвало да продължи да подтиква този напредък.

Последните прогнози на ASML са, че може да генерира доходи от 44 милиарда евро до 60 милиарда евро до 2030 година Ако оценката му доближи горния завършек на този диапазон, цената на акциите на ASML може съвсем да се удвои до края на десетилетието.
 €2,5 милиарда за инфраструктура в Айндховен: Нидерландия желае да резервира най-ценната си компания
€2,5 милиарда за инфраструктура в Айндховен: Нидерландия желае да резервира най-ценната си компания

ASML е най-голямата софтуерна компания в Европа и най-големият снабдител на съоръжение за производителите на чипове в международен мащаб

И все пак няма да настигне Apple

Пазарната капитализация на ASML ще доближи към 780 милиарда $, в случай че цената на акциите й се удвои. Няма да се причисли към клуба на трилиони долари или да се приближи до оценката на Apple.

Дори в случай че продажбите на iPhone на Apple за забавят, пазарната капитализация на софтуерния колос евентуално няма да падне под границата от 1 трилион $ до 2030 година Лошият сюжет за Apple е да се трансформира в софтуерна компания с муден напредък, която не разчита на новаторски артикули, с цел да подтиква растежа на приходите си.

Дори в случай че ASML не се приближи до пазарната капитализация на Apple, тя може да остане по-добрата цялостна инвестиция. ASML е по-добре диверсифициран и има основна роля в промишлеността за чипове и

ясни проекти за бъдещето.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР