Ашли Барти, която оглавява класирането в женския тенис вече 114

...
Ашли Барти, която оглавява класирането в женския тенис вече 114
Коментари Харесай

Изчерпана съм - световната №1 в тениса прекрати кариерата си на 25 години

Ашли Барти, която оглавява класирането в женския тенис към този момент 114 следващи седмици, разгласи, че приключва кариерата си месец, преди да навърши 26 години.

Австралийката разгласи новината в изявление пред Кейси Делакуа - друга тенисистка, с която делеше корта в шампионати на двойки и която изигра ролята на наставник в ранните стъпки от кариерата ѝ:

" Това е първият път, в който го споделям на глас и, да, мъчно е да го направя, " сподели Барти. " Но съм толкоз щастлива и подготвена. Вече не владея физическото и прочувствено предпочитание, което е нужно, с цел да се предизвикваш самичък на най-високото равнище в спорта. Изчерпана съм. "  

Ашли напуща тениса в миг, в който се е открила солидно на неговия връх. Тя завоюва три трофеи от Големия шлем на три разнообразни настилки - Ролан Гарос на клей през 2019 година, Уимбълдън на трева през 2021 и Australian Open на твърди кортове през януари. 

Именно финалът на " мейджър " шампионата вкъщи ще остане последният мач в влиятелната ѝ визитка. 

Оттегля се с баланс 305-102 на сингъл и 200-64 на двойки със извоювани наградни фондове на стойност съвсем 23 милиона $. Настоящият ѝ интервал отпред на класирането е четвъртият най-дълъг в историята. По-дълго първи са били само Щефи Граф (186 седмици), Серина Уилямс (186 седмици) и Мартина Навратилова (156 седмици). По общ престой на върха е седма. 

" Зная какъв брой работа е нужна, с цел да извлечеш най-хубавото от себе си, " разяснява решението си още Барти. " Неколкократно съм го казвала на екипа си - към този момент не мога да открия мотивация в себе си. Физически, нямам какво повече да дам. Дала съм безусловно всичко, което имам, на този хубав спорт, наименуван тенис. Щастлива съм от това - за мен, това е триумфът ми. "



Феновете на австралийката резервират очаквания, че ще я видят още веднъж в деяние, защото това не е първият път, в който тя взема решение да напусне спорта. Двете с Делакруа стигнаха до финали на Australian Open, Уимбълдън и US Open през 2013, само че година по-късно тя реши да си вземе отмора и да играе крикет на професионално равнище.

" Зная, че съм го правила и преди, " сподели в този момент Барти, смеейки се. " Но с доста разнообразни усеща. Много съм признателна за всичко, което тениса ми даде. Сбъдна всички мои фантазии, даже повече, само че зная, че в този момент е подобаващото време за мен да се отдръпва и да преследвам други фантазии, да оставя ракетата. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР