Асфалтиране на улици, ремонт на тротоарни площи и обществени сгради

...
Асфалтиране на улици, ремонт на тротоарни площи и обществени сгради
Коментари Харесай

Индустриален парк и Северен обход ли? Питайте Васил Едрев защо 12 г. не решава проблемите на Айтос

Асфалтиране на улици, ремонт на тротоарни площи и публични здания е обвързване на кмета на общината, а не заслуга, счита Даниела Алакушева

Кандидатът за кмет Даниела Алакушева уточни значимите проблеми на Айтос, които с години стоят нерешени, а плановете са във фризера. Алакушева е потвърден финансов специалист и дълготраен началник на най-важната дирекция в Община Айтос и има ясна визия за развиването на Айтос като съвременен и прелъстителен град за живеене. Мнозина считат, че тя е и най-сериозният конкурент на кмета Васил Едрев, който безусловно се е окопал във властта към този момент три мандата.

- Г-жо Алакушева, излизате самоуверено като претендент за кмет на Айтос, назовете главните три нерешени казуса на общината?

- Считам, че елементарно могат да бъдат дефинирани доста повече от три казуса. Когото и да попитате в града ни, първосигнално би дал отговор: Обход, паркиране, презастрояване със съпътстващи това инфраструктурни проблеми. Аз бих добавила и неналичието на визия за развиване, неналичието на работни места и вероятност за съгражданите ни. Всъщност в случай че се замислите всичко това е обвързвано.

Да вземем Обхода. Още като дете имам мемоари за аварирали товарни коли, които успяваха да спрат едвам на кръговото кръстовище.

По мотив Обхода съм разговаряла с разнообразни институции, които сочат неналичието на предвиждането му в утвърждения Общ организационен проект на града ни за съществена спънка за построяването на подобен. Ако не бъркам, въпросният Общ организационен проект е процедиран в интервала 2013-2018 година, когато е признат.  Лично на мен не ми е ясно за какво и при действителен и към оня миг проблем не са се потърсили решения посредством съответните предвиждания в проекта. 

- Да, в реалност и районният министър при визитата си съобщи, че Обход може да бъде построен след изменение на Общ устройствен план, само че кметът не пое ли явен ангажимент за решение на този проблем?

- Действия по изменение на Общия организационен проект по стремежи от айтозлии метод не са предприемани в последния мандат. Факт е също, че в проекта за интегрирано развиване на Община Айтос 2021-2027 година, оповестен в портала за публични съвещания към Министерския съвет, който дефинира средносрочните цели и цели за стабилно развиване на общината попада като мярка „ Северен обходен път на Айтос “, като Общината е декларирала позитивна планова подготвеност и показателен период за осъществяване 48 месеца или четири години. Къде е планът обаче? А към този момент са изтекли две години от посочените 48 месеца.

Но да преминем на втория проблем. Отново със същия Общ организационен проект се дефинират разпоредбите и нормативите за устройство и застрояване. В момента в града ни се следи взрив на строителството до степен на „ бурност “. Това строителство в допълнение предизвиква естествените миграционни процеси от дребните обитаеми места към най-близкия общински център и град - Айтос. От една страна евентуално са налице нормативи, позволяващи по-интензивно застрояване на площите с създаване на повече жилищни обекти. От друга страна обаче можем единствено да гадаем до каква степен цялостната инфраструктура на града ни ще понесе това натоварване. Ето – казусът с паркирането бързо изкристализира и се задълбочава. 

И откакто си основал условия да привличаш хората, какво ще им предложиш? Работа? Уви, трендовете в община Айтос са отрицателни, а множеството хора работят в прилежащи общини или в чужбина. Твърде  вероятно е Община Айтос се явява най-големия шеф в общината. На фона на това следва да напомня, че през 2008 година  в Айтос се сложи началото на основаване на промишлен парк. Регистрира се " ИНДУСТРИАЛЕН И БИЗНЕС ПАРК-АЙТОС " АД, в което сдружение Община Айтос е акционер с 49%.  От учредителния акт на сдружението е видно, че в капитала му Община Айтос е внесла близо 800 декара земя, върху която е следвало да бъде развита индустрия и разкрити работни места. Ако се запознаете със счетоводния баланс на сдружението за 2022 година, ще установите, че то съществува, само че единствено на хартия. Практически активност не се прави. 

- Защо съгласно Вас това е по този начин?

- Не бих могла да отговоря на този въпрос, само че при съществуване на тези информационни дадености на общината, при съществуване на свободна работна ръка и преднамерено сдружение, което си основал за тази цел, за мен бездействието е неразбираемо. Попитайте Васил Едрев за какво не се прави нищо за развиването на Айтос.

- Оспорвате, че в Айтос са изпълнени голям брой инфраструктурни планове.  А асфалтирането на улици, ремонт на тротоарни площи и публични здания?

- А белким вие ще оспорите, че в действителност това е обвързване на кмета на общината? Нима поддържането на пътищата и публичните здания не е негова отговорност?  
В умозаключение смятам, че въпросът със строителството би трябвало да бъде контролиран след необятен публичен спор. За да има визия, а не застой. Считам, че е извънредно належащо този промишлен парк да проработи, с цел да бъдат препоръчани работни места на съгражданите ни. Обходът несъмнено е наложителен.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР