Асеновград. Смятам, че днешната среща е от особена важност за

...
Асеновград. Смятам, че днешната среща е от особена важност за
Коментари Харесай

Д-р Емил Караиванов, кмет на община Асеновград: Асеновград заема достойно своето важно място до „Пловдив – европейска столица на културата’ 2019”

Асеновград. Смятам, че днешната среща е от особена значимост за запознаване на асеновградчани със смисъла и смисъла на идните събития в България и съответно близкостоящия до нас Пловдив по отношение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в Европейската година на културното завещание 2018 и идното домакинство на град Пловдив за европейска столица на културата за 2019 година Това сподели кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов при откриването на осведомително събитие в постройката на Общината, оповестиха от пресцентъра на Община Асеновград .
Кметът приветства с добре пристигнали заместник-областните шефове на Пловдив Евелина Апостолова и инж. Димитър Керин, както и лекторите на събитието. Във форума взеха присъединяване представители от неправителствени организации, културни и туристически институции, образователни заведения, читалища, студенти и жители.
Снежана Александрова от отдела по евроинтеграция към Областна администрация Пловдив и началник на плана „ Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в Европейската година на културното завещание 2018 към идното домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на културата през 2019 година “ показа тематиката за „ Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, 01 януари – 30 юни 2018 година ”. Тя даде уточнения по отношение на какво е Съветът на Европейски Съюз, какво прави той, какви задания стоят пред България в тази връзка и за какво то е значимо за нас като страна.
Красимир Лойков от Европейския информативен център „ Европа непосредствено Пловдив направи презентация на тематика „ 2018 – Европейска година на културното завещание, Европа за културата ”.
Доц. доктор Красимира Кръстанова и доцент доктор Меглена Златкова от Пловдивския университет описаха за Европейската година на културното наследство’2018. Елица Василева от Общинска фондация „ Пловдив 2019 ” описа за подготовката на Пловдив за европейска столица на културата и предложи читалищата от района да се възползват от механизмите за финансиране на фондацията.
В своето ревю кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов сподели още, че Асеновград и Общината имат своето одобрено място в културния живот на България със своите неповторими обичаи, традиции и история: „ Това е мястото с единствения по рода си бит „ Калиница ”, непокътнат от епохи, при който прелестните дребни калиници, облечени като булки шестват из станимашките улици и раздават своята берекет. Само при нас тече вино от чешмите по Трифонов ден и се вършат най-малките и вкусни сармички. Българският Йерусалим е тук, при нас, с нашите над 100 храма – манастири, църкви и параклиси. Неслучайно назовават Асеновград Свещена врата към Родопа планина. Емблемата на града ни – вековната Асенова цитадела, пази зорко историческата значителност на земите ни и съхранява културно-историческото и духовно завещание на района. Много митове, обичаи и традиции са преплетени в културния живот на нашия град и това го слага паралелно до бъдещата европейска столица на културата за 2019 година, Пловдив. ”- добави Караиванов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР