Асеновград. Нощ на музеите ще се проведе в Асеновград на

...
Асеновград. Нощ на музеите ще се проведе в Асеновград на
Коментари Харесай

Пловдив: Нощ на музеите ще се проведе в Асеновград на 21 септември, предвидена е богата културна програма в трите музейни сгради

Асеновград. Нощ на музеите ще се организира в Асеновград на 21 септември, във връзка „ Европейски дни на наследството в България ”. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Николета Костадинова, организатор в Историческия музей в Асеновград. Тя уточни, че е планувана богата културна стратегия и в трите музейни здания на територията на града – в музея, в Етнографската къща и в Старинното учебно заведение „ Свети Георги “. Входът за посетителите ще е свободен и в трите здания, като жителите и гостите на Асеновград ще могат да станат част от Нощта на музеите до среднощ.„ В постройката на Исторически музей посетителите ще могат да прегледат изложбата „ Осемстотин лета възпоменание ”, във връзка „ Осемстотното возпоменание от провъзгласяването на благочестивия цар Иван Асен, наследник на остарелия цар Асеня, Вечна му памет! ”. Изложбата споделя за средновековния обичай и просвета по времето на ръководството на цар Иван Асен II, съгласно последните изследвания, посредством образни средства – археологически материали от дългогодишните изследвания на Асенова цитадела съхранявани във фондовете на Историческия музей в Асеновград, включително предмети на бита – трапезна и битова керамика, занаятчийски принадлежности, нумизматика и сфрагистика, също текстове и други. Изложбата е допълнена и от художествени творби, представящи историята на България, които също са свързани с честването на годишнината, и показани в дребната изложбена зала на Старинно учебно заведение „ Свети Георги ”. В 18.30 часа пред централната постройка на Исторически музей ще има концерт на гениите от Музейната музикална школа “, уточни Николета Костадинова.
По традиция, в Нощта на музеите в Асеновград ще се организира и Безплатен тур по музейни направления и значими за града храмове. Той ще стартира в 20.00 часа, като сборният пункт ще бъде постройката на Историческия музей. Турът ще предложи на жителите и гостите на града посещаване на 7 обекта – трите музейни здания и храмовете „ Света Богородица – Благовещение ”, „ Свети Георги ”, „ Света Богородица –Успение ” и „ Свети Никола ”.
„ Етнографската къща ще чака своите гости с представянето на изложбата „ Накитът-огледало на душата ”. Историята на накита в прочут смисъл отразява историята на света. С помощта на накитите, хората са показали благосъстояние, сан, политическа и религиозна принадлежност или обвързаност към някого. В най-стари времена, когато хората стартират да разменят артикули и материални богатства, накитите са създавани от всевъзможен тип материал. За тяхното основаване били употребявани камъни, скотски кожи, пера, растения, кости, черупки, дърво и естествени полускъпоценни материали. Изложбата се състои от непоказани експонати от фонда на Етнографската къща. Посетителите и гостите на града ще имат опция да видят достоверни пафти, пръстени, колиета, обици и украшения, които са се употребявали както в сватбени ритуали, по този начин и в националната медицина “, уточни Костадинова.
Уредникът сподели още, че по време на Нощта на музеите в Старинното учебно заведение „ Св. Георги ” ще се проведат три събития. В 17.30 часа ще се състои откриването на галерия живопис на художника Петър Савов – Кера, по самодейност на групата „ Станимашка фотографчийница ”. В 19.00 часа ще стартира мултимедийна презентация „ Градски пейзажи в цветна палитра ” на Атанас Кендев и групата „ Станимашка фотографчийница ”. Кулминацията на вечерта ще бъде от 20.30 часа с концерт „ Джаз в Старинното учебно заведение ” с Веси Пашалиева.
Тони МИХАЙЛОВ

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР