Асеновград иска повторно пари от държавата за спешно укрепване на

...
Асеновград иска повторно пари от държавата за спешно укрепване на
Коментари Харесай

Община Асеновград укрепва свлачището на пътя за Лясково за своя сметка, ако не дойде помощ от държавата

Асеновград желае наново пари от страната за незабавно подсилване на свлачището, зародило на пътя преди Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела. " Ако не последва отговор от Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне, общината ще е принудена със лични средства да укрепи зоната " , безапелационен е кметът на града лекар Емил Караиванов. Припомняме, че свлачищните процеси се активизираха в края на юни предходната година.
До през днешния ден към момента регионът единствено е обезопасен с обозначителна лента и чували с пясък, което обаче не прекратява процесите по срутване на земна маса. В мощ към момента е и възбраната за прекосяване на тежкотоварни коли по пътя Асеновград – село Лясково – село Яврово – село Добралък. Извършен бе оглед от „ Геозащита “–Перник, съгласно чието мнение приблизителните размери на компрометирания сектор бяха 0,360 декара повърхност с приблизителна дължина от 30 метра. От двете страни на сектора се следят дъговидни пукнатини около осовата линия на пътното платно и банкета. По-силно изразени са тези, в посока на Асенова цитадела.
По думите на градоначалника, безапелационните рекомендации на сдружението след огледа бяха да се изпълнят незабавно силови укрепителни и незадълбочено отводнителни действия. Същата инспекция бе осъществена и от други експерти. В края на септември 2018 година община Асеновград внесе искане за финансиране към Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. Тогава локалната администрация изиска сумата от близо 250 000 лв., с която да бъдат осъществени укрепителните работи. До сегашния миг няма отговор за финансиране. Съгласно последните промени в Правилника за организацията и активността на посочената държавна комисия, претенции, за които не са отпуснати средства в годината, в която са подадени, няма да бъдат обсъждани, в случай че за същите не е поискано наново разглеждане. Крайният период за това е 31.03.19 година Общинската администрация на Асеновград увери, че е подготвена с писмото и ще изиска наново разпределяне на средства за подсилване на свлачището.
Този път обаче се постанова желаната сума да бъде в размер на към 400 000 лв., защото обсегът свлечената зона се е разширил. Дължината на пропадналата част от пътя е достигнала 50 метра, т.е. се е нараснала с към 20 метра от деня на възникването до момента. Според управлението на града, съществува заплаха свлачищният сектор да стане по-голям при интензивна валежна конюнктура, което не изключва опцията поради свлечена земна маса да бъде блокиран пътят сред Асеновград и Смолян. Седем на брой са записаните свлачища по пътя към Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела от 2104 година досега.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР