>Асен Великов е един от най-добрите баскетболисти в последните 15

...
>Асен Великов е един от най-добрите баскетболисти в последните 15
Коментари Харесай

Асен Великов: Класата на испанците беше решаваща, но още имаме шансове да излезем от групата

> Асен Великов е един от най-хубавите баскетболисти в последните 15 години у нас. Бивш капитан на националния тим, а в този момент капитан на Левски. С националите взе участие на Европейското състезание през 2011 година – последното за България преди тимът ни да се класира и на актуалното 11 години по-късно.
" Срещу Испания като първи мач сигурно е имало и напрежение. Играем против Испания, знаем кои са и какъв тим имат. Разликата в класите е видна и ясна, само че на този декор считам, че нашият тим заставам добре, сравнявайки в какви тимове играят испанците. Това са действителностите. Разбира се, че ни се искаше разликата да е по-малка, да сме по-близо в резултата в множеството време, само че този първи мач беше явен и би трябвало да си признаем, че мъчно бихме създали повече от това. Изоставахме много в отбрана, което за мен бе главният проблем.
Испанците като че ли не блестяха – може би поради неналичието на стряскащите имена от предходни години. Така наподобява в профил, само че действително, когато срещнеш подобен мощен тим, нещата се случват доста елементарно в тяхна изгода. Почти всичко им се получава, те не бавят играта, не бъркат лесни топки, вкарват по-лесни кошове. Това е разликата сред положителните състезатели, които вършат по този начин, че нещата в профил да наподобяват лесни, а действително не е по този начин. Мисля, че в останалите мачове със наложително по-добра отбрана нещата ще са по радикално друг метод ", счита Великов.
По мотив идния втори мач - с Турция през днешния ден от 17.15 ч., който ще бъде излъчен по Българска национална телевизия 3, Великов е по-оптимистично надъхан, въпреки че  срещаме тим,  притежаващ голяма класа.
" Ако испанците нямат звездите отпреди няколко години, то турците са с разполагаем състав с много солидни играчи. Трябва доста повече да се „ сбием “ в отбрана, да бъдем по-агресивни. Да се опитваме да накъсваме играта в някои обстановки, с цел да не им се получава по този начин елементарно играта. Като селекция и като състезатели и двата отбора – и Испания, и Турция, са с извънредно класни играчи. Но ние, в случай че сме отдадени в отбрана, борим се за всяка топка, мисля, че тази разлика може да се компенсира, тъй като Турция най-вероятно ще ни подцени. А от това ние можем единствено да спечелим.
На европейско няма инцидентни и слаби тимове. Безспорно, в случай че би трябвало да съпоставяме Белгия с Турция или Испания, те са по-лек съперник. Определено против белгийците възможностите ни скачат фрапантно, само че няма да е елементарно. Те също разполагат с положителни състезатели и видяхме, че в първия си мач биха домакините от Грузия ", разяснява пред Биосферен резерват Медия някогашният капитан на националния тим. Според него Александър Везенков е единствено в плюс за тима и за всички момчета.  " В тима всеки знае ролята си, всеки знае опциите си и по тази причина е групов и екипен спорт. Всеки би трябвало да оказва помощ на другия. Когато имаш играч от неговия сан, другите тимове насочват внимание най-вече към него. А това дава повече шансове на останалите състезатели. Според мен е плюс, че срещаме в първите два мача точно мощните Испания и Турция. Не мисля, че някой би се предал или се стреснал, или пък би се уплашил от нещо. Всеки един състезател знае действителните благоприятни условия на тима и колкото и да искаш и да се надяваш, когато загубиш, както се случи с Испания, знаеш, че просто те са по-добрият тим. Но тези първи мачове са хубави, тъй като ще послужат за отърсване от напрежението и даже като акомодация към шампионата.
На моята възраст нямам място в националния тим, тъй като моето мнение е, че той би трябвало да е формиран от млади играчи. На това мнение бях още, когато тимът се класира на Европейското. Ясно е, че ние нямаме големи и действителни шансове да гоним някакво мощно класиране, само че пък в случай че отидем с младите момчета, това може да е огромно ходило за тях. Както да отидат в по-добри тимове и шампионати, по този начин и за самото им израстване.
Европейското състезание и изобщо тези огромни мачове са доста хубави моменти за състезателите, тъй като израстваш доста, виждайки първо – положителните ти съотборници и второ – класните противници, против които мериш сили. Със сигурност е имало терзание и напрежение, само че напрежение би трябвало да има наложително, тъй като в случай че го няма, значи не ти пука и ти е безразлично. Вярно е, че като дете или младеж играеш баскетбол за наслаждение, само че като експерт имаш и други отговорности. Не може да играеш за България просто, с цел да отбиеш номера. Ти представляваш тази страна и си виновен да се представиш, колкото се може по-добре. Хубавото е, че когато стартира мач – даже още на загрявката, напрежението изчезва. Мисля, че можем да прескочим предварителната група, тъй като момчетата имат качества и благоприятни условия да го създадат. Единственото, което ме тормози и е на база на първия мач, който не е изключително индикативен, е играта в отбрана ", приключи Асен Великов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР