Асен Василев заяви, че оставя финансите на държавата в много

...
Асен Василев заяви, че оставя финансите на държавата в много
Коментари Харесай

Асен Василев увери, че оставя финансите на България в добро състояние

Асен Василев съобщи, че оставя финансите на страната в доста положително положение - бюджетният остатък е над 1,5 милиарда лева, в хазната има над 8,5 милиарда лева, с актуализацията разходната част на бюджета е изцяло обезпечена.

Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев по време на церемонията за предаване на поста на служебния министър на финансите Росица Велкова-Желева , осведомиха от МФ.

" Доказахме, че може да се направи извънредно необятна обществена стратегия и макар тежките рецесии, които ни удариха, държавните финанси са по-стабилни, в сравнение с ги заварихме - с по-малък държавен дълг, с два пъти по-голям бюджетен остатък спрямо предходната година по това време и с очакван бюджетен недостиг до края на годината, който е в границите на критериите за влизане в евро зоната ", добави Василев.

Той изрази удовлетворението си, че предава поста на добър експерт и основен дълготраен чиновник на МФ, който познава в елементи положението на стопанската система и държавната хазна .

От своя страна Велкова изясни: " Основните ни цели ще бъдат обезпечаване на средства за произвеждането на изборите , осъществяването на държавния бюджет за тази година предвид на гарантиране на ликвидност. Ще поставим старания да запазим равнището на събираемостта на приходите, с цел да могат да бъдат финансирани гласуваните в актуализацията разноски при съблюдаване на бюджетното салдо. ".
 Нинова остави въпроса с язовирите на своя правоприемник Никола Стоянов
Нинова остави въпроса с язовирите на своя правоприемник Никола Стоянов

Стоянов бе уволнен от Нинова като началник на борда на ВМЗ-Сопот

По думите й ще бъде формиран план на базов бюджет за 2023 година, спазвайки бюджетната процедура, който да може да послужи като основа на идващото постоянно държавно управление . Ще продължим дейностите по проекта за въвеждане на еврото.

Тя благодари на Асен Василев за оказаното ѝ доверие да бъде част от неговия екип и за взаимната им работа в МФ . Министър Велкова посочи, че в осъществяване на функционалностите и дилемите си ще разчита напълно на експертизата на администрацията на Министерството на финансите и неговите структури.

В министерството на енергетиката министърът в оставка Александър Николов съобщи поста на своя правоприемник - служебния министър Росен Христов.

" Въпреки сериозната рецесия с енергийните цени в света и провокациите, свързани с войната в Украйна и прекъснатите доставки на природен газ от страна на " Газпром износ ", успяхме да разработим и използван стратегии за обезщетения на потребителите, както и да договорим благоприятни условия за импорт на полутечен природен газ . Служебното държавно управление ще реши кои са най-хубавите решения за България и в тези старания може да разчита на моята цялостна поддръжка и подпомагане, в случай че е належащо ", сподели Александър Николов.

Той съобщи поста на служебния министър Росен Христов. Служебният енергиен министър бе безапелационен, че в актуалната извънредно тежка обстановка активността на Министерството на енергетиката би трябвало да се концентрира върху сигурността на доставките на сила за стопанската система и бита, което да подсигурява успокоение и непоклатимост в икономическото развиване на страната.

" Вярвам, че , макар късия времеви мандат на служебното държавно управление, ще успеем да възстановяваме обстановката, да осигурим успокоение за зимния интервал и ще осигурим постоянна база за работа на идващия постоянен кабинет ", добави Росен Христов.
 Радев към служебния кабинет: Не въвличайте България във война!
Радев към служебния кабинет: Не въвличайте България във война!

С рецензия към кабинета „ Петков “ президентът показа четвъртия си длъжностен кабинет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР