Асен Василев смята, че проблемът с Васил Терзиев, който е

...
Асен Василев смята, че проблемът с Васил Терзиев, който е
Коментари Харесай

Проблемът с Васил Терзиев и висшите кадри на ДС бил преекспониран, според Асен Василев

Асен Василев счита, че казусът с Васил Терзиев, който е наследник и внук на висши фрагменти на комунистическата Държавна сигурност, е преекспониран.

„ Терзиев ще може да реши същинските проблеми на София. Имаме доста проблеми като Топлофикация, парите за терени на детски градини. Кои са роднините на един човек няма никакво отношение към това дали ще свърши работа “, съобщи финансовият министър.

Приходните организации заработиха и събираемостта е по-добра, което ни дава опция да запазим обществените разноски без да подвигаме налозите. Растежът на Брутният вътрешен продукт от 1,8% е по-нисък от този, който ще реализираме. Това разгласи Василев пред БНР.

„ Този бюджет не стяга коланите, има нарастване на съвсем всички обществени разноски, които са индексирани с темпа на инфлацията “, сподели той.

„ Бюджетът е един добре уравновесен проект, с цел да може страната да работи. Това не е бюджет, който трагично понижава и орязва разноските. Това се дължи главно на това, че съумяваме да си съберем налозите “, съобщи Василев.

Той напомни, че са получили в завещание от служебния кабинет недостиг от 1,2 милиарда лева в края на май, а през юни сме били към този момент на остатък от 200 млн. лева, който е резултат от тази по-добра събираемост на приходите.

Според него растежът на Брутният вътрешен продукт не е надценен.

„ Ръст от 1,8% е една концепция по-нисък от този, който ще реализираме. През първото тримесечие бяхме на 2,3%. Очаквам, че второто тримесечие ще сме над 2%. Напълно постижимо е в края на годината да има растеж от над 1,8% “, безапелационен е финансовият министър.

Той няма терзание по отношение на бюджетния недостиг, че ще надвиши 3%: „ Ако не стане втори Чернобил в АЕЦ „ Запорожие “, чакам да успее да издържи бюджетната рамка “.

По отношение на кандидатурата за Българска народна банка, Василев съобщи, че Политическа партия ще имат претендент за подуправител на централната банка, който ще дава отговор за банковото ръководство. На въпрос дали тази кандидатура ще бъде на Андрей Гюров, вицепремиерът отговори по този начин: „ Когато групата има номинация, тя ще бъде обявена. Ние вършим номинация за подуправител, не мога да кажа дали ще има други номинации “.

По отношение на Сметната палата ПП-ДБ нямат към момента решение дали ще повдигнат собствен претендент, откакто ГЕРБ-СДС към този момент предложиха Димитър Главчев.

„ Не познавам Димитър Главчев. Не би трябвало да се месим в работата на този орган, който би трябвало да ни одитира “, счита Василев.

Според него всяко искане за нарастване на заплатите води до нови претенции и не би трябвало да се наливат пари в нереформирани браншове.

„ Тези, които са получили нарастване предходната година, в този момент няма да получат. Тези, които не са получили предходната година, ще получат тази. С идентичен критерий се подхожда към всички. Ако депутатите решат да вдигнат заплатите в някои браншове, това е тяхно решение.

Миналата година получиха нарастване на заплатите от 20% на 1 юли. От 1 юли до момента инфлацията е 10%. Да се прави ново нарастване без да бъде реформирана системата на Министерство на вътрешните работи, да бъдат извадени пенсионерите, които са над 5000 индивида, на мен не ми се коства рационално “, сподели Василев.

„ Направихме естествен бюджет, който да не изгони вложителите и да не сложи под риск обществените финанси. Това ще докара до напредване напред на страната, което е извънредно належащо. Особено, в случай че успеем да приключим процесите по присъединение на страната в Шенген и еврозоната “, акцентира Асен Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР