Асен Василев: Ще приемем бюджета преди Коледа! Депутатите от бюджетната

...
Асен Василев: Ще приемем бюджета преди Коледа! Депутатите от бюджетната
Коментари Харесай

Ресорната комисия ще гласува на второ четене Бюджет 2024

Асен Василев: Ще приемем бюджета преди Коледа!
Депутатите от бюджетната комисия се събират изключително, с цел да гласоподават бюджета на второ четене. Парламентът одобри план-сметката на първо четене на 11 декември (понеделник), след траяли няколко часа диспути. „ За ” гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Против бяха депутатите от „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

В четвъртък съвещанието на депутатите се провали поради митинга на „ Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. С проява пред трибуната на Народното събрание депутатите изрази недосолство от демонтажа на Паметника на руската войска и измененията в Конституцията.  

Бюджет 2024 година на финансовия министър Асен Василев планува растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,2% заради повишаване на вложенията в стопанската система и постигане на размер от 205,8 милиарда лева Бюджетът включва общо доходи за 2024г. - 77,6 милиарда и общо разноски - 83,8 млрд лева

В предшествалата полемика при гласуването на първо четене Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС разяснява, че преди всичко са имали и не престават да имат другия във връзка с заложения напредък на стопанската система от 3,2%. Тя дефинира прогнозата на МФ като " надценена ". Петкова уточни, че след диалози с финансовия министър са направени промени в приходната и разходната част на бюджета. " Смятаме, че това е стъпка в вярната посока ", разяснява депутатът от ГЕРБ-СДС.

Тя изясни, че съгласно нейната парламентарна група дефицитът би трябвало да бъде под 3% и би трябвало да се реализира уравновесен бюджет в границите на тригодишната бюджетна прогноза.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разгласи, че партията му няма да поддържа Бюджета в пленарна зала. Според него ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи ще поддържат Бюджета само поради финансовите стратегии на общините.

Йордан Цонев сподели, че Движение за права и свободи ще поддържат бюджета на първо четене, само че разясни, че имат оферти, които ще показват сред първо и второ четене. По думите му главните проблеми са били дълга, повишаването на дълга в резултат на недостига, финансовата стратегия и така нататък Според него полемиката е била извънредно ползотворна и не са провеждали такава от години. " Подкрепям дефицити, които отиват за инфраструктура ", призна Цонев.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разкритикува, че във връзка с растежа на стопанската система, оценката на МФ е по-скоро оптимистична. Според него приемането ни в Еврозоната ще стане по политически аргументи, а не по стопански. " Сбъркана ни е философията на Бюджета ", счита той.

Независимо от рецензиите на едрия бизнес няма да бъде правена крачка обратно от данъчните закони, като да вземем за пример за спомагателния корпоративен данък за огромните национални и задгранични компании, тъй като текстовете към този момент бяха утвърдени от Народното събрание на второ четене, безапелационен беше Асен Василев в ефира на bTV. " Има промени, част от които са подкрепени от Министерството на финансите. Днес ще мине работната група и ще забележим действително на бюджетна комисия какво ще бъде признато и какво ще бъде отхвърлено. Основните промени са по линия на общинските планове, имаше оповестени в допълнение пари за просвета и още няколко по-малки промени, както и финансирането за тези ограничения, тъй като пари би трябвало да се намерят отнякъде, идва по линия на нарастване на таксите за хазартните оператори ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР