Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, за да

...
Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, за да
Коментари Харесай

Епицентър: Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, за да закърпи бюджета си

Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, с цел да закърпи бюджета си.

Финансовият министър Асен Василев е решил да продаде 700 000 дка от държавния аграрен фонд рещу 340 млн. лв. - сума, която е заложена в приходната част на бюджета, оповестява Епицентър.бг.

Като продажбата няма да е против действителни пари, а против ПКБ (поименни компенсационни бонове).

Скандалът има две страни!

Първо, 700 000 дка е 1/5 от целия останал държавен аграрен фонд от обработваеми плодородни български земи!  

Второ, към този миг годишният наем/аренда, който страната получава от земите, препоръчани от Асен Василев за продажба, е 90 млн лв.!  

90 млн лв. действителни пари всяка година против заложената в бюджета продажба даже не на стойност  340 млн лева, а надалеч по-малко, тъй като повече от половината от тази сума ще се заплаща с ПКБ (поименни компенсационни бонове) - хартийки, които някой финансов хитрец е купиил на 10-12 стотинки за 1000 лева номинал.  

Това е национална изменничество - да се продава плодородна земя против хартийки!

При невижданата ликвидна рецесия в бранш Земеделие  и на фона на песимистичните прогнози за развиването на бранша заради влизането на селскостопанския международен колос Украйна в Европейски Съюз и неговия пазар България ще се раздели за смешни пари с 1/5 от земеделската си земя.  

Вместо да поддържа фермерите си с този запас в тази ликвидна рецесия някой финансов колос ще я придобие, с цел да рекетира работещите!  

Ето какво написа министърът на земеделието Кирил Вътев в мнение на Министерство на земеделието по отношение на Проект на Решение на Министерския съвет за одобрение на законопроект

за държавния бюджет на Република България за 2024 година  

“По отношение на посочения спомагателен доход от продажба на земи през 2025 година,

обръщам внимание на следното:

Прогнозната стойност на касовите доходи от продажбата на земи от държавния аграрен фонд посредством поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в препоръчаната рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година е в размер на 340 млн. лева

За тази стойност, при допускане на продажба посредством търг на земи от държавния аграрен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на обезщетителни записи и на жилищни обезщетителни записи, ще са нужни по предварителни планове почти 700 000 дка., което съставлява 1/5 от наличния държавен аграрен фонд.

Съгласно член 35, алинея 5 от Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), шестдесет на 100 от препоръчаната цена в търговете за аграрни земи от държавния аграрен фонд се заплащат с ПКБ от спечелилия участник. Останалите четиридесет % е с парични средства от цената на парцела по пазарна оценка.

Следва да се има поради, че ресурсът на земите от държавния аграрен фонд е стеснен и се употребява:

- за обезщетяване на притежателите, чиито парцели не могат да бъдат възобновени, заради извършени мероприятия, както и за обезщетяване български жители, чиито аграрни земи са послужили за погасяване на държавен дълг според Спогодбата за споразумяване на висящите финансови въпроси и развиване на икономическото съдействие сред Народна Република България и Кралство Гърция (ДВ, бр. 87 от 1964 г.);

- за дълготрайно отдаване чартърен и аренда, като годишно приходите са в размер на почти 90 млн. лева "

Всички приказки из управнически стратегии и пламенни речи за оземляване на млади, нови и дребни фермери се оказаха следващото “ала-бала ” на Промяната.  

Припомняме, че сходна концепция имаше по време на първото държавно управление на Борисов, когато аграрни министър беше Мирослав Найденов. Скандалът, който гръмна, беше толкоз мощен, че беше напът да смъкна кабинета. Идеята беше мигновено изтеглена и от този момент никой не си е разрешавал още веднъж да я постави на масата.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР