Асен Василев поля с леден душ всички, които очакваха управлението

...
Асен Василев поля с леден душ всички, които очакваха управлението
Коментари Харесай

Лоши новини от Асен Василев: ще затягаме яко коланите

Асен Василев поля с мразовит душ всички, които чакаха ръководството на " Продължаваме промяната " да обезпечи надали не рог на изобилието. Напротив, през днешния ден вицепремиерът и финансов министър охлади очакванията за благополучие, въпреки и тихомълком, без да се появи в някое тв студио. Изводите следват сами от обновените прогнози за бюджета.

Войната в Украйна ще смъкна на половина икономическия напредък у нас по отношение на първичната прогноза на МФ, само че няма да промени и с лев предстоящите доходи в бюджета. Това излиза наяве от обновената средносрочна бюджетна прогноза, оповестена във вторник от Министерството на финансите. Този документ е в основата на правенето на Бюджет 2023.

Държавният бюджет за 2022 година бе признат преди към месец със заложен напредък от 4,8%. Само месец по-късно прогнозата на МФ към този момент е изменена фрапантно - на 2,6%. Въпреки това финансовото министерство не е ревизирало нито един от главните индикатори на консолидирания бюджет. Приходите остават 57,25 милиарда лева, разноските са 63,15 милиарда лева, а дефицитът в бюджета се резервира на 5,9 милиарда лева (4% от БВП). Амбициозната финансова стратегия също остава на равнище 8,2 милиарда лева

В съпоставяне с предходния вид на документа от преди месец, МФ е ревизирало само макроикономическата прогноза. Очакването е средногодишната инфлация да доближи 10,4% спрямо 5,6% в прогнозата преди месец. Според самостоятелни макроикономисти, потърсени от Lupa.bg за коментар обаче, действително инфлацията ще е в границите на най-малко 13,7% и може даже да доближи 15%.

" Повишението на инфлацията лимитира действителния наличен приход на семействата и покупателната им дарба, в следствие се чака закъснение на растежа на потреблението на семействата до 2.4% ", отбелязва МФ. Според прогнозата нарасналата неустановеност, по-високите индустриални разноски, нарушените доставки и по-слабото външно търсене ще се отразят и в отсрочване на капиталови проекти. По-умереното търсене от съществени търговски сътрудници на България, съчетано със мощно ограничавания експорт към Руската федерация и Украйна ще се отрази в закъснение на общия ритъм на износа на артикули от България през 2022 година (3.1%).

Практически обновената средносрочна прогноза не е остойностила предстоящите резултати върху бюджета от войната в Украйна, нито пък плануваното за средата на годината въвеждане на промени в редица браншове. Доколкото за промените се изисква " по-задълбочен обзор ", " в плана на средносрочната бюджетна прогноза са отразени единствено базови политики и допускания, чиито многогодишни трендове и вероятности са релативно непрекъснати ", стимулира се финансовото министерство.

От следващата година финансовото министерство ще предприеме постепенни стъпки към фискална консолидация, излиза наяве от документа.

" Предвиденото през последните години разхлабване на фискалната политика, наложено от стопански, здравни, обществени и външни провокации, се чака да продължи и през актуалната година, а в прогнозния средносрочен интервал са заложени стъпки за фискална консолидация, като дефицитът по КФП от 3.3% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година ще доближи до 2.8% от Брутният вътрешен продукт за 2025 година ", показва МФ.

В прогнозата е заложено опазване на главните индикатори като да вземем за пример минималната работна заплата през идващите години (710 лева.), само че е допустимо те да бъдат ревизирани с промените в средата на 2022 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР