Асен Василев от Продължаваме промяната“ е провел среща, на която

...
Асен Василев от Продължаваме промяната“ е провел среща, на която
Коментари Харесай

Прокуратурата и ДАНС: Nexo e получавала преводи от санкционирани руски криптоборси и е превеждала пари към терористи

Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ е провел среща, на която е лобирал за пирамидата
На взаимен брифинг сред прокуратурата и ДАНС, бяха изнесени фрапиращи данни от следствието на криптопирамидата Nexo, благосъстоятелност на някогашния народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев. Оказва се, че промотираната с години от изданията на кръга „ Капитал “ компания, като се изключи че е работила като финансова пирамида, примамвайки инвеститори с нереално високи лихви, се е занимавала директно и с избягването на наложени от Съединени американски щати наказания по отношение на съветски компании.

Според  Светослав Василев, шеф на отдел „ Киберпрестъпления “ в Националната следствена работа, откакто на 5 април 2022г. Съединени американски щати са глобили  най-големия пазар в Даркнет -  базирания в Русия Hydra Market (Hydra) - занимаващ най-вече се с опиати и киберпрестъпления, както и криптоборсата Garantex (осъществила съгласно OFAC транзакции за над 100 милиона $, свързани с противозаконни участници и пазари на тъмни мрежи), са засечени „ 23 преводи от тази криптоборса към разнообразни адреси, които принадлежат на групата от компании Nexo “. Това явно съставлява непосредствено отбягване на наложените наказания от страна на Съединени американски щати, осъществено в съучастничество с Nexo и съветските компании.

Друг извънредно абсурден акцент от брифинга е фактът, че част от транзакциите на Nexo са били насочвани към Мохамед Махмуд, който съгласно Израел е терорист, принадлежащ към палестинска терористична формация.

Дали цялата скица на Nexo не e била осъществена и благодарение на български политици, следва да се обяснява. Крайно смущаващо е обаче събитието, че Асен Василев, до момента в който е бил министър на финансите, е провел среща сред български банки и Nexo, на която е изискал да се обмисли заплащане с криптовалути през системата Борика. Отделно от това, през вчерашния ден стана ясно, че депутатът от „ Продължаваме промяната “ в 47-ия парламент - Александър Ракшиев, освен е работил директно в Nexo, само че е бил на виновна позиция там. А съгласно медийни изявления от през днешния ден, близката до Прокопиев коалиция „ Демократична България “ също е получавала великодушни дарения от чиновници на криптопирамидата, всяко едно от порядъка на десетки хиляди левове.

Тези обстоятелства, дружно с това, че вицепрезидентът на Nexo Александър Починков е бил върховен чиновник на „ Капитал “ на олигарха Иво Прокопиев, а последният пък е тясно обвързван с „ Демократична България “ (през 2016г., т.е. малко преди криптопирамидата да започва, видно от стенограмите АРГО Прокопиев инженерства точно основаването на „ Да България “ на Христо Иванов), слагат голям брой въпроси. Които едно обективно следствие би следвало да обясни в елементи и да се откри както генезиса и развиването на пирамидата Nexo, по този начин и за какво и с чие присъединяване се е стигнало до нов международен скандал за машинация с криптовалути, след този с Ружа Игнатова и OneCoin. За страдание още веднъж с българско присъединяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР