Асен Василев настоя за стабилно увеличение на всички пенсии, вместо

...
Асен Василев настоя за стабилно увеличение на всички пенсии, вместо
Коментари Харесай

Ще има ли великденски добавки за пенсионерите?

Асен Василев настоя за устойчиво нарастване на всички пенсии, вместо да се дават еднократни помощи . Така той отговори на апелите за великденски добавки на хората от третата възраст. 

„ Нашата цел е непрекъснато нарастване на пенсиите, а не еднократни помощи. Аз приканвам Народно събрание да не прави популистки жестове, а да подсигурява непрекъснато нарастване, както е заложено в швейцарското законодателство “ , уточни той.

Василев означи, че минималната пенсия се е нараснала доста за последните три години – от 2020 до 2023 година

„ През 2009 година минималната пенсия е била 136 лева, през 2020 година – 250 лева Забележете, че през 2023 година минималната пенсия се усили съвсем два пъти – на 523 лева От 1 юли 2024 година минималната пенсия ще бъде 580 лева “ , акцентира той.

На въпроса дали има задоволително средства в бюджета за това нарастване, Василев отговори:

„ Министерството на финансите взе информация от Национален осигурителен институт, с цел да посочи разноските. Към края на февруари бяха събрани 6 млн. лева повече, в сравнение с бе планувано. През март чакаме да има още към 10 млн. лева повече. Никой не може да предвижда дали ще бъдат насъбрани 40 милиона лева, които са нужни. Ако се съберат средствата, няма да има проблем. В момента имаме единствено 10 милиона лева Ако не бъдат събрани още 30 милиона лева, ще възникне проблем. В бюджета е заложено това да се покрие посредством вътрешни спестявания. Моето мнение е, че пенсиите би трябвало да се усилят за всички пенсионери, а не за 25% от тях, с цел да се избегне дискриминация. Дали е заслужено да има разлика от три лева, като някои получават добавки, а други не? “ , попита риторично министърът на финансите в оставка, представен от „ Българска национална телевизия “. 

„ Моето мнение е, че пенсиите би трябвало да се усилят непрекъснато за всички пенсионери, а не да се дават еднократни добавки “ , уточни Василев.

По-рано през днешния ден от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи оповестиха, че по самодейност на обществената и бюджетната комисии ще внесат промени в бюджета на ДОО за даване на еднократни суми за пенсионерите, които са под линията на бедността . Тези суми доближават 40 милиона лева

Предлагат смяна във формулата за пресмятане на пенсиите

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР