Асен Василев: Данъчните оценки трябва да са реални, а общините

...
Асен Василев: Данъчните оценки трябва да са реални, а общините
Коментари Харесай

Асен Василев: Данъчните оценки трябва да са реални, а общините сами ще решават дали да вдигат данъци


Асен Василев: Данъчните оценки би трябвало да са действителни, а общините сами ще вземат решение дали да подвигат налози.

Преотстъпването на част от данъка за физическите лица на общините не може да с идентичен % за всички.

Ако просто върнем назад 2 от 10-те % на локалната власт ще се получи отваряне на голяма ножица сред тях.

Средната заплата в София е 2700 лева, а в страната е 2000,
само че има общини, където тя е близо до минималната или към 1000 лева
Ако просто въведем автоматизирано един % ще продължи наклонността хората да идват в София, която ще получава и големи пари, а дребните няма да могат да наваксат.
Това сподели финансовият министър Асен Василев пред кметовете на събитието на „ 24 часа “ – „ Общините – вероятност 2027 “.
Целта е срещата да даде опция на кметовете, доста от тях новоизбрани,

да се ориентират във връзка с това с какво могат да са им потребни изпълнителната власт и бизнесът при развиването на общините.

Данък здания и такса боклук ще могат да се подвигат на всеки две години,

в случай че парцелите в съответната община са поскъпнали за това време с над 10%.

Това значи, че в случай че в този момент за апартамент в София в необятния център данъкът е 350 лева, а цените на парцелите за 2 година са се вдигнали с над 10%,
то данъчната оценка ще се актуализира със съответното изменение в цената, регистрирана от Национален статистически институт.
Много е значимо да не лъжем. Данъчните оценки би трябвало да са действителни, а не отпреди 16 година

Тази смяна не значи, че налозите ще се подвигат, а общините сами ще могат да преценяват дали на тяхна база ще могат да подвигат промилите.

Много е значимо да стъпим към действителните цени, в случай че приказваме за изсветляване, а не измислени от 16 година оценки. Това не вменява на кметовете да вдигнат налозите. Ние сме техническият вносител на това предложение. Ако желаеме да вършим верните неща не би трябвало да се влияем от това по какъв начин ще реагират камерите, изясни Василев.
 Министърът на финансите Асен Василев Министърът на финансите Асен Василев
„ Разговорът за инфраструктура ще стартира метафорично – за духовната инфраструктура. Илюзия е, че е належащо да градим мостове сред изпълнителна и локална власт, или сред обособените политически сили. Илюзия е тяхната липса. Малко като във кино лентата за Индиана Джоунс е, където в случай че хвърлиш пясък, ще видиш че има мост. Всички ние носим един и същи цветове – тези на националния трикольор. Провел съм над 300 среща, в това число с НСОРБ. Установяваме, че имаме единогласие по над 95% от тематиките. В този смисъл е елементарно да се възнамерява, да се прави финансово бюджетиране. Общините са виталните органи на районното развиване, а артериите са пътната инфраструктура. За страдание, ние много сме ги занемарили и това е реалност в резултат на това, че трябваше да наваксваме едно сензитивно икономическо закъснение, което не ни позволяваше да влагаме “, означи районният министър Андрей Цеков.

„ Създали сме си картина, че България в този момент е обвързвана с всичките си съседи, районите са свързани. Реалността е напълно друга. Всъщност имаме автомагистрала единствено с Турция. Имаме 5-6 плана, които да ни свържат и с останалите страни. Аз имам сантимент към Северна България, фамилията ми произлиза оттова, само че истината е, че тя е откъсната. Трябва да имаме 3 оси, които да ни свържат със съседите. Нито една от тях не е приключена. Първостепенен приоритет е и да ги довършим или там, където не са стартирани, да ги стартираме “, уточни Цеков.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР