Асен е единствената писта домакин на състезанията от Световния шампионат

...
Асен е единствената писта домакин на състезанията от Световния шампионат
Коментари Харесай

Статистиката в MotoGP говори за един от най-оспорваните сезони

" Асен " е единствената писта хазаин на надпреварите от Световния шампионат по мотоциклетизъм, която приема почитатели и водачи всяка година от основаването на шампионата през 1949-а, тъй че сигурно си е заслужила именития статут.

Състезанието в клас 500сс в Холандия през 1975 година пък е единственото в най-високото ходило на мотоциклетизма, при което първите двама финиширали са с еднообразно време. Това са Бари Шийн и Джакомо Агостини, които приключват толкоз близо един от различен, че е невероятно за тогавашната техника да се излъчи победител.



Колкото до новата история на холандския кръг, Yamaha е най-успешният конструктор с осем победи. Honda пък имат шест триумфа и то с шестима разнообразни водачи.

Интересен факт от сезон 2016 е, че за спечелилите и в трите класа, това бе първи триумф в кариерата, което приказва, че всеки има своя късмет на " Асен ". Фаворитите предвид на сезона досега са водачът в класирането Маверик Винялес, а към този момент и Андреа Довициозо, който има три победи от последните девет надпревари (б. р. – толкоз има и Винялес, а при статистиката се взимат и двата последни кръга от миналия сезон). Ако пък италианецът запише трета поредна победа, ще се трансформира в най-стартия водач с сходно достижение от Мик Дуън през 1998 година.



Статистиката поддържа и изказванието, че шампионатът тази година ще бъде оспорван. Винялес е водач със 111 точки след седем преминати кръга, а това е най-малкият актив, който има водачът след седем кръга откогато бе въведена актуалната точкова система през 1993-а. Валентино Роси затваря топ 5 в генералното класиране с 83 точки – 28 зад Винялес, което пък е най-малката разлика в актива на водачите от топ 5 към този миг от сезона.



В шампионатът сигурно има млади гении

След надпреварата в Каталуня Маркес изравни връх на Ранди Мамола с 54-ия си подиум в кралския клас, а Йоан Зарко има най-високият точков набор след седем надпревари за дилетант от сателитен тим.



Съотборникът на Зарко – Йонас Фолгер се оправя не по-зле. Той е единственият водач на пистата, който е записвал точки във всеки един кръг и е финиширал не по-ниско от 13-ата позиция. Той записа и най-бързата обиколка по време на надпреварата за Гран При на Каталуня – време, което се трансформира и в връх за пистата, а това е нещо, което никой различен немец не е реализирал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР