Асансьор в мина за платина в Южна Африка внезапно падна,

...
Асансьор в мина за платина в Южна Африка внезапно падна,
Коментари Харесай

11 загинали след падане на асансьор в мина за платина в Южна Африка


Асансьор в мина за платина в Южна Африка ненадейно падна, до момента в който е превозвал служащи на повърхността. 11 са починали, а други 75 са ранени - 14 от тях сериозно . Това разгласи операторът на мината, оповестява " Ройтерс ".

Злополуката се е случила в понеделник вечерта в края на промяната на служащите в мина в северния град Рустенбург. Всички потърпевши са приети в болница.

Главният изпълнителен шеф на оператора на мини Impala Platinum Holdings Нико Мюлер сподели в изказване, че това е " най-мрачният ден в историята на Implats ". Той оповести, че е почнало следствие на аргументите за рухването на асансьора, а мината е спряла всички интервенции във вторник.

Министърът на минералните запаси и енергетиката Гведе Манташе сподели, че ще има държавно следствие на нещастието . Той посети мината и беше осведомен по отношение на случилото се, заяви държавното управление.
 Южноафриканският президент разполага войска за справяне с противозаконния минен рандеман
Южноафриканският президент разполага войска за справяне с противозаконния минен рандеман

Акцията ще коства на страната към 26 милиона $

Всичките 86 починали или ранени служащи са били в асансьора, съобщи представителят на Implats Йохан Терон . Някои от ранените са потърпевши съществено посочи той. По думите му съгласно ранна оценка асансьорът е паднал почти 200 метра. Той назова това извънредно необикновен случай.

Огромният асансьор има три равнища, всяко с потенциал за 35 служащи. Шахтата на мината е дълбока почти 1 километър , съгласно информация от компанията.

Южна Африка е най-големият производител на платина в света. Мината в Рустенбург има девет шахти и беше най-голямата мина за платина в света по произвеждане предходната година.

През 2022 година в страната е имало общо 49 смъртни случая от минни произшествия, което бележи спад от 74 година по-рано. Смъртните случаи от южноафрикански минни произшествия непрекъснато понижават от близо 300 през 2000 година, съгласно данни на държавното управление.
 Най-малко 11 жертви при случай във въглищна мина в Китай
Най-малко 11 жертви при случай във въглищна мина в Китай

Предполага се че сриване на скална маса е причина за случая
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР