АСА публикува кратко видео, което показва как сондата OSIRIS-REx каца

...
АСА публикува кратко видео, което показва как сондата OSIRIS-REx каца
Коментари Харесай

Видео: Как НАСА кацна на астероид в космоса

АСА разгласява малко видео, което демонстрира по какъв начин сондата OSIRIS-REx каца за малко на метеорита Bennu. Процедурата беше осъществена автоматизирано от апарата, защото дистанцията от 321 млн. км. до Земята води до огромно закъснение на изпращането на команди.

Данните от сондата демонстрират, че тя е докоснала метеорита за 6 секунди, като е събирала скална маса. По-голямата част от пробите са били събрани още в първите три секунди.

Апаратът се е движил с 10 см. в секунда при кацането и с 40 см в секунда при излитането. Видеото е направено чре 82 фотоси от камерата на апарата с 1,25 сек. сред всеки кадър.

Първоначалната цел на учените е била OSIRIS-REx да кацне на равно място, само че Bennu е прекомерно каменист и такова не е било открити. В последна сметка е бил "закачен " и огромен камък при кацането.



Все още не е ясно дали сондата е събрала задоволително материал за проби. Това ще бъде открито посредством спомагателни измервания на тежестта, които предстоят. Очаква се OSIRIS-REx да се върне на Земята през септември 2023-та година



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР