Артрозата е общо наименование на заболявания, касаещи износване на ставния

...
Артрозата е общо наименование на заболявания, касаещи износване на ставния
Коментари Харесай

Обездвижването води до атрофия на ставния хрущял и по-бързо увреждане на ставите

Артрозата е общо название на болести, касаещи изхабяване на ставния хрущял и компрометиране на тъканта на ставата. Коксартрозата е най-честата патология в тазобедрената става, а гонартрозата - в коленната. Болка, появяваща се по време на придвижване и изчезваща при покой, е белег, че е почнал дегенеративен развой. В взаимозависимост от разнообразни рискови фактори, той може да бъде интензивен или противоположното - с вярната интервенция на подхранващи субстанции и уравновесен метод на живот, да бъде отсрочен процеса на бързо изхабяване и протезиране.

За лечебните способи и рисковите фактори при болести на опорно-двигателния уред, беседваме с ортопед номер 1 в България проф. Пламен Кинов.

 фотография: Проф. Кинов

Проф. Кинов, кои са най-бързо износващите се стави в организма ни?

Най-често се износват ставите на гръбначния дирек и коленете. Тазобедрената става е на трето място по периодичност на заболяване. Тя е най-голямата става в човешкото тяло, подложена е на огромни натоварвания, по тази причина увреждането й се отразява на метода на живот на болните. Болните се инвалидизират. Това е причина и фокусът върху нея да е по-голям. От друга страна, болките в тазобедрената става не се толерират по този начин елементарно, както недоволствата в коляното да вземем за пример. Болките при тежките износвания в коляното неведнъж се неглижират от пациентите, които нормално ползват способи на лекуване от обичайна медицина. Свидетели сме на извънредно тежки коленни деформации когато най-накрая болните се решат за интервенция.

Като говорите за способи за лекуване, какво ви е мнението за използването на нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди, които много постоянно се изписват за справяне с болката и възпалението?

Не предлагаме кортикостероиди за лекуване на артрозна болест. Това изрично е неточност в лекуването! Изключение е само за обезболяване локалното използване на депо-кортикостероид за облекчение на недоволствата до идната интервенция.

Широкоизползваният метод на ставна артроскопия при напреднала гонартроза също не води до трайни резултати. Т.н. " разчистване на ставата " по-скоро форсира дегенерацията и води пациента до по-бързо ендопротезиране.

Обезболяващите имат симптоматично деяние, облекчават недоволствата, до момента в който се ползват. Повечето производители не предлагат дългата им приложимост над 14-21 дни. Физикалните способи, намаляването на тежестта са с по-добри резултати. Ако страданията на пациента не могат да бъдат овладени след курс лекуване и повода е ставна - прекомерно евентуално е експертът да назначи оперативно лекуване. Предвид извънредно сполучливите резултати след ставно протезиране считаме, че това е най-хубавото лекуване при напреднала артрозна болест. Болните могат да чакат опазване на качеството на живот и естествена функционалност без болежка.

Как можем да забавим процеса на изхабяване на ставите, изключително на тези, които поемат цялата тежест на тялото ни?

Най-доброто лекуване е профилактиката!

Правилният метод на живот, положителната двигателна интензивност, поддържането на естествена телесна маса са основни фактори за запазването на ставите. Важно е също балансирането на походката и носенето на подобаващи обувки, изключително при работа на крайник или продължителни натоварвания с вървене, тичане.

При начални недоволства, при претоварване - както от тежка физическа работа, по този начин и със спорт, е добре да се одобряват хранителни добавки, подпомагащи възобновяване на ставния хрущял. Широко одобрени в практиката са глюкозамините, хондроитин сулфата и колагена - в подобаващи формули те подкрепят функционалността на ставата. Често пъти се ползват и растителни концентрати с противовъзпалително деяние.

Глюкозамин сулфат е един от градивните детайли на ставния хрущял, който се усвоява бързо и елементарно, без да натоварва стомаха. Усвоимостта му е до 98%, а молекулите му проникват непосредствено в хрущялната тъкан. Там те подкрепят продукцията на протеини, които поддържат силата и здравината на хрущяла. Глюкозамин сулфатът има също противовъзпалителен и антидегенеративен резултат.

Хондроитин сулфат е биологичен полимер, който се свързва с колагена и еластина при образуването на хрущялите и е значима съставна част за тяхната разтегливост и целокупност. Обикновено се извлича от скотски хрущяли и се приема от организма като храна. Облекчава сковаността и болките, съпроводени от нея.

Колагенът е протеин, основен систематичен съставен елемент освен на съединителните тъкани. При опорно-двигателния уред колаген вид II храни хрущялната тъкан, колаген вид I се грижи за костите, сухожилията и връзките, а колаген вид III се среща в мускулите. Недостигът му постоянно е съпроводен с болки в ставите, сгъстяване на връзките и сухожилията, незадоволителна еластичност или мускулна уязвимост. С придвижване на възрастта естествената продукция на колаген понижава и външното доставяне като хранителна добавка компенсира тази непълнота дотолкоз, че може да отсрочи дегенеративния развой с години.

Проф. Кинов, а по какъв начин работи фитнесът с в допълнение натоварване върху ставите?

Фитнесът не поврежда ставите, поврежда ги неправилното натоварване, контузиите.

Движението подкрепя функционалността на ставите и удължава живота им. Разумното натоварване, потреблението на хондропротектори даже и при начално увреждане, водят до естествена функционалност на ставата и доста усъвършенстване в недоволствата. Намаляването на наднорменото тегло е различен основен фактор за предпазване на ставите. От друга страна - не натоварването, пазенето - води до недоразвитост на ставния хрущял и по-бързо увреждане на ставата.

Кога е моментът, в който би трябвало да се обърнем за консултация и при какъв експерт да отидем?

Винаги при недоволства от болки в ставите търсете консултация с ортопед. Много постоянно нашите заболели посещават невролог заради опасения, че повода за недоволствата се корени в кръста. Това води до излишно закъснение и непотребни премеждия за болния. Често пъти качеството на живот на болния е мощно влошено.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР