Артисти, театрални работници, музикални и танцови дейци, и други работодатели

...
Артисти, театрални работници, музикални и танцови дейци, и други работодатели
Коментари Харесай

Заради бюджета за култура артистите излизат на протест

Артисти, театрални служащи, музикални и танцови дейци, и други работодатели в региона на ткултурата стягат митинг поради „ орязания бюджет за просвета “. Това се споделя в отворено писмо, подписано от Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация „ Култура “ към КНСБ, Федерация „ Култура “ към КТ Подкрепа, Съюз на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, Сдружение “ Асоциация на работодателите в театралната област “ – АРТО, Българска асоциация на работодателите в региона на културата – БАРОК.

Във вторник, на специфична конференция, културните дейци ще разгласят стачните си планове.

„ До нашите съсловни организации доближи информацията, че в Закона за Националния бюджет, който се приготвя за идната календарна година, бюджетът на Министерството на културата е орязан с близо 40 милиона лв.. Според информацията министърът на финансите госпожа Росица Велкова е отхвърлила и ПМС-то / Постановлението на Министерския съвет/, с което се упорства за увеличение на разходния стандарт на Държавните културни институти, бранш – театрални изкуства – т.е. средствата за прехрана. Това би обрекло огромна част от всички тези институти на банкрут. Това не е опасност, това е действителността. Ако при правенето на бюджета не бъдат задоволени нашите претенции, през октомври месец 2023 година сме подготвени на съответни дейности:

– взаимно с всички синдикати и структури по места да оставим България една седмица без културни събития, включително театрални и музикални спектакли, концерти, затворени галерии, музеи и читалища, библиотеки;

– да се обърнем към всички национални малките екрани и да молим да спрат да излъчват филми, озвучени от български актьори;

Представените тук организации настояваме орязаните средства да се възстановят в бюджета на Министерството на културата, само че не в перо финансови разноски, а в перо увеличение на дотацията към активност театрални изкуства.

Това от своя страна ще разреши на шефовете да посрещнат нарасналите си разноски, да усилят приходите на работещите в тях, които в бранш спектакъл са сред 4000 и 6000 души. Всичко това се постанова заради растежа на инфлацията, повишението на цената на енергоизточниците, повишението на материали като желязо и дървесина, всичко, с което работи един театрален институт, както и идният отоплителен сезон “, пишат културните дейци.

Етикети: бюджет културакултурапротест
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР