Артекс ще обжалва решението за спиране на строежа на небостъргача

...
Артекс ще обжалва решението за спиране на строежа на небостъргача
Коментари Харесай

Артекс ще обжалва спирането на строежа на Златен век

" Артекс " ще апелира решението за прекъсване на градежа на небостъргача " Златен век ", заяви пред БНР шефът на компанията арх. Пламен Мирянов-младши.
 Строежът на Златен век стопира дефинитивно, не е ясно какво ще стане с построеното до момента  От Артекс желаеха среща с премиера Борисов във връзка Златен век
„ Ние сме уверени в нашата справедливост и в това, че имаме законни строителни бумаги, както и настоящо позволение за градеж. Старо римско предписание е – когато публичното мнение влезе през вратата на съда, правораздаването излиза през прозореца на правосъдната зала. Общественото мнение не трябва да диктува законните решения на органите на България “, уточни Мирянов.

„ Оказа се, че улицата, митингите диктуват решенията, които взема Министерският съвет и министър-председателят. Това е единственият метод да си обясня обстоятелството, че и ние не бяхме поканени на срещата през вчерашния ден. Втори ден очаквам отговор от тях “, коментира той. 

Според него е имал напън от страна на кабинета върху ДНСК за прекъсването на градежа. 

Вчера стана ясно, че ДНСК ще връчи публично другия понеделник протокол за прекъсване на строителството на " Златен век ". Основна причина за прекъсването е поради това, че компанията не е възобновила до ноември предходната година разрешителното си за градеж, изясни районният министър Петя Аврамова. 

До ноември 2018-та година е бил гратисният интервал, в който компания „ Артекс “ е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за градеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков има, и ДНСК. Такова искане липсва “, акцентира тя.

От " Артекс " обаче са безапелационни, че издаденото на постройката строително позволение е годно и изтича през 2020 година

Мирянов изпрати и отворено писмо до Борисов с искане за среща във връзка със строителството на небостъргача. 

Пред БНР представител на строителния контрол - Ива Милова, твърди, че няма по какъв начин в днешно време една такава постройка от такова естество, с такива размери и вложения да бъде противозаконна. Според нея в последните 2 години, откогато е почнал градежът на " Златен век ", това е един от най-проверяваните строителни обекти в София.

" Когато " Артекс " внесе молбата за презаверка на разрешението за градеж, в този миг в Народното събрание към този момент беше импортиран проектозакон за изменение. В тази корекция тези промени са неподходящи както за " Артекс ", по този начин може би за всички разрешителни режими в София, защото се вкарва рестрикция в броя на презаверките. В тази корекция попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно деяние ", изяснява Мирянов.

Поправките в Закона за устройство на територията нямат назад деяние, в случай че не е упоменато категорично в преходните и заключителни разпореждания, посочва архитект Борислав Игнатов - ръководител на Камарата на архитектите в България.

Според него би трябвало да се прегледа и опцията, която е безусловно действителна, че това е заварен случай, който сега работи, т.е. не е остаряло позволение, което внезапно се възобновява. При този план прави усещане, че на няколко места във времето обратно периодите се хващат за 1-2 дни, изясни той.

По думите му сега по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени вреди, когато са издадени непозволени актове и има нарушавания.

Арх. Игнатов акцентира, че нарушаванията, установени от ДНСК при небостъргача, са софтуерни: „ Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща процедура в строителството и проектирането. Те не са нещо съдбовно. Сега цялата постройка се афишира за противозаконна “.

„ Такъв вид проблеми произтичат от неуредиците в законодателството “, счита той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР