Арт журналистът Нина Локмаджиева сподели мил спомен и нейна авторска

...
Арт журналистът Нина Локмаджиева сподели мил спомен и нейна авторска
Коментари Харесай

Нина Локмаджиева: Иван Станчов умееше да обединява хората в името на каузи

Арт журналистът Нина Локмаджиева показа благ спомен и нейна авторска фотография в памет на Иван Станчов, посланик, някогашен външен министър и основател на " Карин Дом " във Варна. 

" Иван Станчов - самоотвержен, изискан, непосредствен, ухилен, вълнуващ и въодушевяващ! Щедростта му направи вероятен Карин Дом във Варна. Той умееше да сплотява хората в името на дела, умееше да пали искри.

Имах изключителната привилегия да направя изявленията, фотосесии и да вземам участие в снимането на документални филми за този огромен човек. Спомням си по какъв начин по време на фотоси преди десетина години се подпря на една лопата в двора на Карин Дом и сподели, че е градинар като дядо си, дипломата, след това мина през поляната с разцъфнали макове. Снимах го там, по този начин желая да го запомня - в светлина. Светлина по пътя нагоре, пътуващ рицарю на добротворството! ", гласи коментарът. 

Нина показа и кино лентата, отдаден на изключителната персона на Иван Станчов, написа plovdiv24.bg.  

Както Varna24.bg съобщи, дипломатът и някогашен министър на външните работи Иван Станчов почина през вчерашния ден сутринта в дома си в Шотландия на 92 г. 

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 година в гр. София. Той е наследник на Иван Димитров Станчов (1897-1972) и на Марион Мичъл Станчов (1903-1994). Има трима братя и три сестри. Семейството е насила да емигрира от България през 1943 година по политически аргументи.

Иван Станчов се завръща в България през 1990 година за първи път след 47 години. С възторг оказва помощ на демократичните сили в страната. Още през 1991 година е изпратен дипломат на България във Англия и за първи български дипломат в Република Ирландия.

Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940 г.), също дипломат във Англия (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.).

През 1994 година - 1995 година става външен министър в служебното държавно управление на Ренета Инджова. Носител е на доста български и интернационалните оценки както за активността си като посланик, по този начин и за множеството благотворителни начинания, с които искаше България да стане едно доста по-добро място за живеене.

Иван Станчов без спиране се занимава с благотворителна и обществено-полезна активност. Основател е и ръководител на фондация “Карин дом " – Варна. Основател и шеф на ИМИР; създател и член на УС на Дом “Гаврош " – Варна; Международната морска организация (IMO) – ръководител на генералната асамблея (1993-1995).

Поклон пред паметта му!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР