Арт инсталацията “ с пейки под формата на букви се

...
Арт инсталацията “ с пейки под формата на букви се
Коментари Харесай

„Българските букви“ се завърнаха у нас - в парка на МВнР

Арт инсталацията „ “ с пейки под формата на букви се завърна у нас, като пет от експонатите към този момент са изложени в по случай Деня на националните будители. Буквите „ Ж “, „ З “, „ Ч “ и „ Я “ посрещат посетителите в градината на министерството, а скамейка под формата на буквата „ Д “ украсява двора на Държавния културен институт.

Експонатите са подаяние от Фондация „ Прочети София “, която през 2018 година сътвори арт инсталацията, включваща истински пейки с формата на неповторимите за кирилицата букви, всяка от които обвързвана със стихотворение на български актуален стихотворец.

От 2019 година до момента, в партньорство с Министерство на външните работи, пейките обиколиха доста европейски градове, като украсиха първо крайбрежието на Сена в Париж, а по-късно и едно от най-оживените места на брега на река Шпрее в Берлин. Гостуваха и в немския град Мюнстер, както и в Брюксел, Гент и Будапеща. В по-далечните дестинации като Рабат и Единбург бяха направени нови букви по скици на създателите.

В Деня на будителите Министерството на външните работи ще поздрави сънародниците ни и със специфична триизмерна прожекция на фасадата на Министерство на външните работи, която може да бъде забелязана в тъмните часове на 1 против 2 ноември 2021 година Светлинният план е израз на респект към непреходното дело на българските просветители, книжовници и революционери.

В постройката на Министерство на външните работи във връзка празника е подредена и експозиция от серията „ Балканско завещание “, подаяние от нейния създател фотографа Иво Хаджимишев. Тя е част от платформата на ДКИ „ Балкански разговори “, която има за цел да засилва културния продан сред България и страните от района на Западните Балкани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР