Арт инсталация, социален експеримент и сериозно политическо послание – това

...
Арт инсталация, социален експеримент и сериозно политическо послание – това
Коментари Харесай

2060 евро на месец в Швеция, за да… не правите нищо

Арт апаратура, обществен опит и съществено политическо обръщение – това е шведският план „ Вечна заетост”. Той образно демонстрира провокациите пред нашето общество, в което неравенството е все по-силно изразено, а с всеки минал ден се усилва описът на областите, в които човешкият труд към този момент не е необходим – т.е. можем и просто да получаваме някакви пари против това да натискаме по едно копче по два пъти на ден.

„ Вечна заетост” се ражда в границите на конкурс на Шведската организация по изкуствата и Шведската транспортна администрация по отношение на нова гара в центъра на Гьотеборг. Идеята е на художниците Саймън Голдин и Якоб Сенеби, които и различен път са засягали тематики като офшорното банкиране.
Неравенството в приходите по света нараства 1% от популацията на земята има половината от благосъстоянието в света
Така от 2026 година на гара „ Корсваген” ще има чиновник с една-единствена задача – да се чекира заран и вечер. При идването си на работа, той ще включва лампа, осветяваща работното му място, а на потегляне ще я гаси.
Шведският дипломат у нас Луиз Бергхолм: И в Швеция има неравноправие и пустеещи региони Но обществото е обществено насочено – изключително за фамилиите с деца, посочи Бергхолм
Очаквано, към претендентите няма никакви условия. Ще получават по 2060 евро всеки месец, в случай че не изоставен или не се пенсионират. Тогава ще се организира нов конкурс за длъжността.

Цитирайки теорията на френския икономист Тома Пикети, че насъбраното благосъстояние нормално нараства със скорост, която изпреварва увеличението на заплатите на служащите, Голдинг и Сенеби изясняват и решението си да влагат през фондация (т.е. с отбягване на данъците) 750-те хиляди $ награден фонд на борсата за да подсигуряват заплатата на своя чиновник за… 120 години.
Френският икономист Тома Пикети се отхвърли от висше държавно отличие Той разкритикува политиката на социалистическото държавно управление на Франсоа Оланд
В случая създателите желаят да покажат какъв брой безполезна е работата, която вършим всеки ден – на фона на увеличаващата се бездна сред небогати и богати. По думите им скоро всички ще сме „ работещи в „ Корсваген”.

Решението точно „ Вечна заетост” да бъде осъществена провокира разгорещена дискусия – остарялата левица видя в плана насмешка със обществената страна, до момента в който неолибералите се възмутиха от разхищението на парите на данъкоплатците.

Макар и скъпоструваща, метафората носи обръщение, което не оставя никой апатичен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР