Арт Галерия Le Papillon представя Станимир Видев с изложбата Архитектоника.

...
Арт Галерия Le Papillon представя Станимир Видев с изложбата Архитектоника.
Коментари Харесай

Арт Галерия Le Papillon представя Станимир Видев с изложбата Архитектоника

Арт Галерия Le Papillon показва Станимир Видев с изложбата " Архитектоника ". Тя ще бъде открита на 19-ти май и може да бъде прегледана до до 15-ти.

" Темата, която ме е вълнувала за картините в тази галерия е обичаният ми град с неговата архитектоника, лъчение, тоналност и силуети. Силуетите, които виждам всеки ден пред мен, до момента в който се разхождам из градските улици. Силуетите на хората, които носят разнообразни настроения и положения. Силуетите на къщите, които се трансформират необикновено според от слънчевите лъчи, облачното време, дъждът или са огрени от лунната светлина… За мое благополучие, след тези рецесии на пандемия и трагични промени в обществената, политическата и военната конюнктура по света, започнах да се вглеждам в сянката и светлината и това ме предизвика да го претворя в своите абстракции. Така съм се опитал да изразя моето персонално отношение и страст към протичащото се. "  Станимир Видев

Арт Галерия Папийон от 19-ти май до 15-ти юни 2022 година на драго сърце е хазаин на последните произведения на превъзходния художник Станимир Видев. Обичан и предстоящ създател, с многочислени фенове в България и отвън страната, той е постоянно с характерен жанр и знаково наличие в актуалната културна сцена. Хармонии от композиции на комплицирани цветове и силуети бележат 65 годишнината на създателя извеждащи " Архитектоника “ като естествено мото на актуалната експозиция. Във всичките му платна са вплетени възприятията и любовта му към град Пловдив, само че и към загадъчната прочувствена същина на женската природа.  " Архитектониката “ на Станимир Видев е философия за салдото на цвета, в неговите нюанси и формата, в нейната конструкция. " Архитектоника “ е неговата научна идея от динамични композиции от основните обособени детайли в изобразявания обект, само че по този начин ловко хармонирани, че се възприемат като едно цяло. Сякаш джазирани цветни петна, само че с безапелационно чувство за целокупност на облика и с проследяема взаимовръзка сред съставните му елементи. Това са видимо съответни пейзажи и в действителност пластични комбинации на багри и размери с многопластови цветни фрактури, построени с умелата ръка на актьора на топли и студени тонове. Видев образно въплъщава вътрешната конструкция на град Пловдив, неговият пулс, движение и характер боравейки си игриво с присъщите за него механически способи да лишава от наслагванията, да натрупва и да оставя релефи, фрагментирайки цялата комбинация с обособени дребни самостойни картини. Видев обича основаването на самобитни градивни портрети на този южен град - мястото, което го е построило като актьор, обича да споделя картинно за душата и постройките му, за жителите му. Във всичките му платна участва тъкмо съответно въодушевление и в изрично разпознаваемият му жанр на скупчване на размери, разтрошаване на пространството и събирането му в комплициран темп, художникът майсторски превзема вниманието на фена.

В комплицирани и динамични, близки до абстракционизма композиции Южният град участва като архитектоника и дух освен в пейзажите му, само че и в загадъчните фигурални композиции, където женския облик е като мираж и нежно допира сетивата на фена. Фокусът е върху дамата като еквивалент на живописта – елегантна, капризна, необятна, неразгадана, от време на време неразбрана - мадона, изкусителка, муза, даже и като нещо далечно, само че завладяващо мислите. Тя е уловена в разнообразни интимни положения, само че във всяко от тях усещаме отношението на създателя.

Живописта на Видев е на границата на действителното и нереалното, което го прави толкоз скъп и обичан, и с цел да я усетиш добре би трябвало да умееш да се вглеждаш. Тя е мощно прочувствена, разкриваща отпечатъците от насъбрани усещания и усеща в художника. Без да се стреми към построяването на композиционни центрове (един или повече), художникът съумява единствено посредством умелото боравене с цветовете да реализира няколко проекта и някъде измежду тях да скрие един, само че значим подробност, който в първия миг можеш и да не забележиш. Винаги почтен в изкуството си, създавайки темп от комплицирани цветове, той твори безапелационно живи картини, чийто нереални композиции отпускат съзнанието и провокират въображението. Различните прочувствени и физически положения на художника, случки от всекидневието, развълнували мисълта на актьора, са главният му креативен мотор. Пейзажите са хармонични колоритни нереални композиции, само че постоянно препращащи на близко и разпознаваемо за съзнанието място. Платната му излъчват доста сила, влияят с уверено полагане на цветовете с утайване и лишаване на боите за реализира на светлината.

Всяка негова картина е претърпяна, със лично положение и философия и евентуално заради това постоянно мощно запаметяваща се със комплицираните си цветове, положени на едри маски и с тънки финални линии. Станимир Видев е автентичен и прям художник, притежател на присъщия почерк на Пловдивската живописна школа. Неоспоримият му гений го трансформират през годините в един от високо уважаваните художници, със мощно наличие в българския културен живот – скъп както в артистичните среди от видни артисти, писатели, художници, по този начин и от колекционери и фенове, измежду които доста дипломати, политици, музиканти.

Заповядайте на откриването на изложбата на 19.05.2022 година /четвъртък/ от 18:19 ч. в изложбения салон на арт изложба Le Papillon, ул. Драгоман 12 и ще сте завладени от цветните и композиционни хармонии от творбите на Станимир Видев и от силата от наличието на създателя!

Експозицията може да бъде забелязана от 19-ти май до 15-ми юни 2022 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде прегледана на уеб страницата artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от " Годишна стратегия на Арт Галерия Папийон “, подкрепена от Национален фонд " Култура “ към Министерство на Културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР