Арт Галерия Le Papillon представя Иван Стратиев с изложба живопис Картини

...
Арт Галерия Le Papillon представя Иван Стратиев с изложба живопис Картини
Коментари Харесай

Арт Галерия Le Papillon представя Иван Стратиев с изложба живопис

 Арт Галерия Le Papillon показва Иван Стратиев с галерия живопис  " Картини с биографии ". Тя ще бъде открита в 18 часа на 03.09.2020 и ще продължи до 30.09.2020 година

 

" Всяка картина има своя биография, самостоятелна от създателя, който е взел участие единствено в зачеването. Тя може да бъде разказвана дълго и скучно, или малко, в едно заглавие. Спасението е в съзерцанието. Това е терапия за феновете. А лечението за художника е основаването на картини ", споделя Иван Стратиев. 

Арт изложба Le Papillon има удоволствието да срещне феновете на изящното изкуство с най-новите произведения от многообразното творчество на надарения художник Иван Стратиев в пространството на галерията от 3-ти до 30-ти септември 2020 година на прага на неговия шейсетгодишен празник.

Тази сбирка от " Картини с биографии " няма претенциите да обхване необхватното - да покаже невероятното жанрово многообразие, изпълнено в разнообразни техники от маслени бои, акварел, пастел, разнородни графични техники, на високо ерудирания художник Иван Стратиев. Но тя ще открехне дребен прозорец към неговия необхватен вътрешен свят, фикция и дълбока емоционалност. В експозицията участват от камерен до огромен формат както импресионистични пейзажи, хипер-реалистични натюрморти, истории с реален живописен изказ и грациозен сюрреализъм, по този начин и портрети с прожекции на границата на нереалното. Реакцията му на всичко красиво и впечатлително, което той е съзрял в шейсетгодишния си житейски път, е резултат от редица асоциативни прочувствени връзки, които пресъздава в ателието си и задълбочава проникването в непреходното и безконечното посредством завоалираните обекти и сюжетноста в творбите му. Така се раждат картините със лични биографии, като всяка обогатява своята си история и живот още щом слезе от статива и влезе в изложба, дом, сбирка или музей.

Иван Стратиев развива и надгражда своя гений и умения, следвайки любознателността си, интереса си към проучване на природата и нейните детайли в непосреден допир, само че и разгръщайки тематиките, достиженията и търсенията на редица огромни холандски, италиански, испански художници от ХVII и XVIII век. Творбите му, въпреки да следват жанрово и механически влеченията му към сюрреализма, реализма, хипер-реализма, метафизика, еротика, мистичност, суфистика, са мощно разпознаваеми за ценители и колекционери с типичният си майсторски поантилизъм и характерното полагане на маслените бои и щрихите при рисунките. Дали ще рисува прожектирана своя творба върху голо тяло, дали - пейзаж от натура или ще подреди образен пъзел от старинни предмети, които колекционира, изследвайки връзката човек-предмет, или ще вплете в сюрреална история видимо ненужни към този момент предмети, Стратиев разлага със пристрастеност цветовете. Виртуозно борави с разнообразни художнически похвати и основава изображението от ситни живописни маски, създаващи трептяща атмосфера. Често построява комплицирана метафизична символика с бездънен план до съзнателен анахронизъм, само че в действителност това е завръщане към класическото изкуство, само че през съзнанието на актуалния художник. Според Стратиев, с цел да си анахронист, би трябвало да можеш да мислиш независимо, като се базираш на към този момент одобрени полезности в европейското изкуство като стилове, техники, технологии и така нататък Възхищавайки се на класическите мостри на Европейското завещание от антична Гърция, през Ренесанса до " Модерните времена " от края на XIX и XX век, създателят праволинейно декларира своите желания към създатели и шедьоври като наличие на тематики и хрумвания в своите творби. Приемайки " анахронистичното ", " авангардността " на времето, в което живеем, Иван Стратиев, във всяка своя нова галерия, показва на публиката нещо ново и друго във официална или идейна посока. Познавачите могат да разпознаят в творбите му почерка или облици от творбите на Салвадор Дали, нещо от спецификата на средновековното испанско изкуство, на холандската школа, на Йероним Бош, на Брьогел и други За Иван Стратиев не са присъщи прибързаните реакции на злободневни събития и увлечения по фешън начини да се прави усещане непременно.

Заповядайте на откриването на изложбата на 03 септември 2020 година в 18.00 часа, когато в пространството на галерията на ул. Драгоман 12, както и навън и с нужната отдалеченост, в компанията на Иван Стратиев, всяка от прелестните му произведения ще опише своята биография на феновете.

Изложбата може да бъде прегледана от 3-ти до 30-ти септември 2020 година в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. Драгоман № 12, както на уеб страницата на галерията artpapilllon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР