Арсен Венгер – точно навършил 69 години – загатна миналата

...
Арсен Венгер – точно навършил 69 години – загатна миналата
Коментари Харесай

Арсенал и Йозил най-сетне отново вълнуват

Арсен Венгер – тъкмо навършил 69 години – загатна предходната седмица, че Месут Йозил може да стартира да губи мотивацията си за футбола, откакто към този момент не играе за националния тим на Германия. За благополучие на последователите на Арсенал обаче се оказва, че Венгер си няма и визия какво приказва.

Съживен след двуседмично неявяване от под светлините на прожекторите и върнат на обичаната си позиция в центъра, освен това с гордо окичена към десния ръкав на фланелката му капитанска лента, Йозил беше напряко приказен против Лестър, правейки едно от най-влиятелните си представяния на терена в цялата си кариера. След като тимът му губеше напълно малко преди почивката сред полувремената, халфът стартира да въодушевява изумителен поврат, който означаваше най-хубави индикатори откъм резултати на „ артилеристите” от над десетилетие насам в „ славните” дни на Жулио Баптиста, Александър Хлеб и Джъстин Хойт.

Не че секси футболът автоматизирано подсигурява шампионски трофеи или най-малко повдигащи духа класирания в Топ 4. А и макар сполучливата борба за обрата имаше задоволително забележими знаци, подсказващи на мениджъра Унай Емери, че към момента му е рано да влиза в парадния рейс с отворен покрив… без значение какво мислят екзалтираните тълпи от Arsenal Fan TV, събрали се отвън „ Емирейтс” след мача.



Тимът на Емери си остава невменяем. Остава си нежен в отбрана. Пък и вбесяващият табиет да стартира мачовете си със скоростта на отпаднал охлюв продължава да се демонстрира.

Обратът в понеделник вечерта обаче не можеше да бъде по-впечатляващ и поради обстоятелството, че паузата за интернационалните мачове нямаше по какъв начин да пристигна в по-лош миг за Арсенал след хубавата победа над Фулъм. Срещу Лестър тимът първоначално по този начин и не съумя да премине бързо през предавките и инерцията я нямаше никаква. Всъщност даже намаляваше по сходство на тази на болид от Формула 1, навлизащ в пит-стопа. Това е проблем, който испанският експерт е задължен да реши, без значение от това дали има 10 следващи победи зад тила си. (Тук е нужно да напомним и противоположната страна на монетата: че тимът няма победа в последните си 7 конфликта със противниците от Топ 6.)

В положителни моменти като сегашния се задават огромните въпроси за купата и Топ 4. За почитателите обаче те тъкмо в този момент наподобяват нерелевантни, защото всички още веднъж наподобяват обединени в любовта си към тима и като че ли не мислят толкоз за това какво следва идната седмица, идващия месец или идната година. Те, а бяха не запомнили възприятието, просто се радват на играта на любимците си.



Що се отнася до Месут Йозил, неговият апотеоз в мача бе извънреден. Петичка, финт с тяло и асистенция с външната част на стъпалото – множеството футболисти биха били щастливи да реализират даже единствено едно от тези невероятни отигравания на сходно равнище в границите на цялостен сезон, а германецът съумя да го стори в границите на 20 секунди.

Три отигравания. Двайсет секунди. Game over.

Секси футбол – ето това Йозил би трябвало да прави на игрището. Забравете набутването му на дясната страна на полузащита от трима и инструктирането му да се концентрира първо върху пресирането и чак по-късно върху подаванията. Забравете също и вглеждането в статистиките му за направени стринтове и избягани километри. Да бъде съден Йозил по този жанр неща е все едно да бъде съден Джаксън Полак по умеенето му да оцветява полетата сред нарисуваните линии на платното. Йозил е актьор, а не майстор.





Затова и може би най-окуражителното от представянето на Арсенал беше самият факт, че Емери съзря потребността да върне Йозил назад в средата – на обичаната му позиция, където може да бъде подпомаган от своите съотборници, на които пък той на собствен ред може с класата си да помогне да повдигнат играта си до нови и невиждани до момента висоти.

Испанският ментор беше откровен, когато сподели, че желае повече от немския полузащитник през този сезон, но най-разумно е да очакваш върхово показване от плеймейкъра, в случай че постоянно го пускаш на точното му място на терена.

Йозил няма за какво да бъде гатанка – подложен в сърцето на играта на Арсенал и с капитанската лента на ръката, той потвърди, че може да дава най-хубавото, с което е одарен. А то е плашещо доста.

Люк Браун, „ Индипендънт”
Премиър лийг 9 кръг, понеделник 22 октомври  Арсенал 3:1краен резулат  Лестър
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР