Армията винаги е била един от важните символи и гаранти

...
Армията винаги е била един от важните символи и гаранти
Коментари Харесай

Випускниците на НВУ във Велико Търново получиха дипломите си и първи офицерски пагони

„ Армията постоянно е била един от значимите знаци и гаранти на държавността и националната сигурност и суверенитет “. Това сподели заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов в приветствието си по време на тържествения обред по заграбване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 145-и випуск на Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “ във Велико Търново, оповестиха от Министерството на защитата.

Заместник-министър Запрянов се обърна към випуск „ Васил Левски “ с думите:

„ Встъпвате в редовете на въоръжените сили в основно време на огромни упования и промени. Днес, пред лицето на новите опасности и закани за сигурността, в българското общество има невиждан за последните десетилетия консенсус по отношение на нуждата от вложения в защитата и модернизацията на армията ни. Ще имате шанса, достойнството и отговорността да ръководите усвояването на нова техника и въоръжение, да изграждате отбранителните качества на България и да реализирате съюзническите ни задължения по укрепването на груповата защита в границите на НАТО “.



Запрянов поздрави отличниците по специализации и първенците на випуска на НВУ и на Професионалния сержантски лицей и им пожела:

„ Запазете същата мотивация, с цел да бъдете образец за сътрудниците и подчинените по време на цялата ви работа във въоръжените сили “.

„ Вие избрахте най-благородната и виновна специалност – бранител на Родината “, съобщи адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата, в приветствието си към офицерите и сержантите от випуска. „ Модернизацията на Въоръжените сили върви с ускорени темпове. Вие ще бъдете гръбнакът на този развой. Вие ще градите модерния образ на Българската войска “, акцентира още той.

„ Убеден съм, че с неспокойствие очаквате да прекрачите прага на военните формирования. Направете го с гордо вдигната глава и религия в себе си, тъй като вие сте готови. Учете от първите дни, усвоявайте въоръжението, техниката, спецификата на войсковата работа. Първите години са тест за вашите качества и чертаят посоката на вашето професионално развиване. Българската войска и Република България имат потребност от Вас “, сподели още началникът на защитата.



„ Българската войска е построена от почтени хора, които следват идеалите на Васил Левски “, акцентира в словото си началникът на НВУ бригаден военачалник Иван Маламов.

От своя страна, в слово-отговор първенецът на випуска лейтенант Богдан Кенаров съобщи от името на завършващите: „ Благодарим на командния и преподавателския състав на НВУ за проявения професионализъм, самообладание и схващане. Пред нас се откриват нови хоризонти и насочваме вниманието си към новите задания и по-големите отговорности “.

Общо 136 випускници получиха дипломите и първите си офицерски пагони. Първенецът на 145-и випуск „ Васил Левски “ лейтенант Богдан Кенаров получи дипломата и офицерските пагони от президента и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Лейтенант Кенаров е и притежател на академичната премия „ Борис Дрангов “ на НВУ, както и на други награди и оценки.



фотоси: Министерство на защитата

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов връчиха премиите на отличниците по специализации и на първенеца на випуска на Професионалния сержантски лицей.

Водосвет за здраве отслужи Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Тържественият акт по заграбване на първо офицерско звание се организира в наличието на висши офицери от Българската войска, представители на локалната и държавна власт, военно-родолюбиви организации и доста жители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР