Армията на Судан призова днес всеки годен да носи оръжие,

...
Армията на Судан призова днес всеки годен да носи оръжие,
Коментари Харесай

Войната в Судан: армията прикани жителите да хванат оръжие

Армията на Судан прикани през днешния ден всеки кадърен да носи оръжие, в това число и младежите, да се запише на работа в най-близкия щаб на военното командване и да се включи в сраженията с паравоенните Сили за бърза поддръжка, съобщи " Асошиейтед прес ", от Българска телеграфна агенция.

Това става два месеца и половина след началото на въоръжената конфронтаця сред въоръжените сили, водени от фактическия водач на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоеннисе Сили за бърза поддръжка на Мохамед Хамдан Дагало.

Двете сили водят война главно в Хартум и разположените в непосредствена непосредственост два града Хартум Бахрий и Омдурман. АП цитира данни на Организация на обединените нации, съгласно които 2.5 млн. са напуснали домовете си. Жертвите, съгласно здравното министерство, са минимум 3000.

" Младите и всеки, който желае да показа с въоръжените сили достойнството да пази целостта и достолепието на суданския народ ", се споделя в декларацията, от " Ал Арабия ".

 Мохамен Хамдан Дагало, водачът на Силите за бърза поддръжка
© Reuters

Мохамен Хамдан Дагало, водачът на Силите за бърза поддръжка

Всеки искащ би трябвало да отиде до най-близкия команден щаб, с цел да получи оръжие. " Ал Арабия " напомня, че подобен апел към този момент е отправян, само че, наподобява, няма доста искащи, защото множеството хора в засегнатите райони желаят да избягат от тях.
Оценки на наблюдаващи сочат, че Силите за бърза поддръжка разполагат с към 100 хиляди бойци, а числеността на постоянната войска е към 200 хиляди души. Предимствата на силите на Дагало обаче са както превес във воденето на градска война, по този начин и положителните позиции в западния район Дарфур, където е базата им и където етническите спорове не престават от десетилетия.

Паравоенните Сили за бърза поддръжка, наподобява, имат превес и в бойните дейности в Хартум, както прецизира АП.

 Мохамен Хамдан Дагало, водачът на Силите за бърза поддръжка
© Reuters

Мохамен Хамдан Дагало, водачът на Силите за бърза поддръжка

От организацията " Султанат Дар Масалит ", която е основана в Дарфур, упрекнаха паравоенните в геноцид на мирните поданици, като съгласно техните данни в границите на последните два месеца повече от 5000 са убитите в столицата на провинцията - Генейна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР