Армията на Беларус е поставена в “пълна бойна готовност, съобщи

...
Армията на Беларус е поставена в “пълна бойна готовност, съобщи
Коментари Харесай

Лукашенко сложи армията в пълна бойна готовност. Самолет на Пригожин кацна в Беларус

Армията на Беларус е сложена в “пълна бойна подготвеност ”, заяви властническият водач на страната Александър Лукашенко във вторник. Новината идва, откакто в Русия частната военна формация “Вагнер ” се обърна против управлението на армията и потегли на въоръжен поход към Москва, който беше преустановен в събота вечерта.

В същото време беларуски уебсайт заяви, че аероплан, който се употребява от създателя на “Вагнер ” Евгений Пригожин , е кацнал в столицата на Беларус Минск. Няма информация дали самият той е бил в самолета.

Съгласно сделката за преустановяване на похода на “Вагнер ” към Москва, създателят на формированието би трябвало да замине за Беларус.

В петък вечерта Пригожин разгласи “марш на справедливостта ” против управлението на съветската войска. По-късно той сподели, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а ескорт на “ и стигна на 200 километра от съветската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо, а Кремъл заяви, че е реализирано съглашение.

Според Москва и Минск сделката е реализирана с посредничеството на Лукашенко, който е съдружник на съветския президент Владимир Путин.

Във вторник Лукашенко сподели, че събитията в Русия са резултат от дейности на Запада - изказване, което не дава отговор на истината и за което властническият президент не даде никакви доказателства. Всички западни страни дефинират протичащото се в Русия като вътрешен въпрос за Москва.

Той изясни слагането на армията на Беларус в цялостна бойна подготвеност също със опасност от Запада.

По-рано във вторник беларуски уебсайт за следене на въздушния трафик, че аероплан, който преди е бил употребен от създателя на “Вагнер ”, е кацнал в във военна база покрай Минск. Друг частен аероплан е кацнал там няколко минути по-късно от Санкт Петербург, където е централата на “Вагнер ”. Машината е глобена от Съединени американски щати като актив на Пригожин.

Не е ясно дали Пригожин е пътувал с някой от тези самолети. Не се знае къде се намира той след протеста на 24 юни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР