Армин Лашет бе избран за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС)

...
Армин Лашет бе избран за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС)
Коментари Харесай

Ще стане ли новият лидер на ХДС канцлер на Германия?

Армин Лашет бе определен за водач на Християндемократическия съюз (ХДС) в Германия, само че ще стане ли канцлер, пита се Руската работа на Би Би Си.

На състоялия се онлайн конгрес на ръководещата ХДС министър председателят на Северен Рейн-Вестфалия Лашет получи 521 от подадени 991 гласа. За главния му противник Фридрих Мерц бяха подадени 466 гласа.

Именно кандидатурата на Лашет бе обществено подкрепена от канцлера Меркел. През 2018 година тя напусна председателски пост в ХДС и съобщи, че няма да се кандидатира за нов канцлерски мандат на изборите през есента на 2021 година

В речта си след избирането Лашет даде обещание да постави всички сили за опазване на съдействието сред ХСС и баварските му сътрудници от Християнсоциалния съюз (ХСС), тъй че идващият канцлер да бъде от блока ХДС/ХСС. По традиция водачът на християндемократите става претендент за канцлер на блока. Но поради пандемията нещата се трансформираха и в този момент, съдейки по допитванията, Маркус Зьодер, водач на ХСС и министър председател на Бавария, е втори по известност в Германия след Меркел, отбелязва Би Би Си.

Нисичкият Армин Лашет излъчва дружелюбие, отбелязва в коментар Джени Хил, сътрудник на английската медия в Берлин. Този известен министър председател на най-гъсто обитаемата немска провинция без съмнение се включва в обичайните фестивални празненства. Той сполучливо отрази всички нападки по време на бежанската рецесия от 2015 година и се прояви като политик с демократично мислене, който има вяра в Европейски Съюз и умее да води разговор с имигрантските общности. Обаче апелът му от пролетта на предходната година за намаляване на рестриктивните мерки поради ковид, без да се изчака резултатът от тях, учуди мнозина, и както споделиха, разгневи Меркел.

Оттогава той промени позицията си, само че му следва да свърши още доста работа, с цел да поправи вредите, нанесени на политическия му имидж. Най-големият въпрос в този момент е ще може ли ХДС да го прокара като претендент за канцлер на общите избори през септември. Смята се, че министърът на опазването на здравето Йенс Шпан, който поддържаше кандидатурата на Лашет за водач на партията, също има упоритости за канцлерския пост. А неотдавнашни изследвания на публичното мнение демонстрират огромната известност на баварския министър председател Маркус Зьодер, напомня Би Би Си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР