Арменският премиер Никол Пашинян призова днес Русия, която е посредник

...
Арменският премиер Никол Пашинян призова днес Русия, която е посредник
Коментари Харесай

Арменският премиер призова Русия да запази контрола върху Лачинския коридор

Арменският министър председател Никол Пашинян прикани през днешния ден Русия, която е медиатор в спора с Азербайджан, да резервира контрола си върху жизненоважен път към противоречивия анклав Нагорни Карабах - Лачинския кулоар, където Баку неотдавна построи контролно-пропускателен пункт, оповестява Българска телеграфна агенция.

След прекратяването на огъня през 2020 година Русия разположи в Нагорни Карабах контингент от мироопазващи сили, който би трябвало да обезпечи придвижването по Лачинския кулоар - единствения път, свързващ Армения с този сепаратистки район с най-вече арменско население.

Миналата неделя обаче Азербайджан сложи за първи път контролно-пропускателен пункт на входа на коридора. Преди това Армения обвиняваше Баку, че блокира този жизненоважен маршрут от съвсем 6 месеца.

Руската мироопазваща задача " би трябвало да управлява коридора Лачин и да подсигурява действието му ", изиска през днешния ден Никол Пашинян по време на съвещание на държавното управление. „ Никой с изключение на Руската федерация няма право да управлява коридора “, добави той, като означи, че задачата на Баку е „ етническото пречистване на арменците от Нагорни Карабах “.

Поставянето на този контролно-пропускателен пункт от азербайджанските управляващи, е целесъобразно съгласно тях от въпроси на сигурността, само че докара до изостряне на така и така доста огромното напрежение сред Армения и Азербайджан, отбелязва Франс прес.

Никол Пашинян изиска през днешния ден също " изпращането на интернационална задача за определяне на обстоятелствата " и " разширено интернационално наличие в Нагорни Карабах и в Лачинския кулоар ".

Той беседва през вчерашния ден с съветския президент Владимир Путин, който е напомнил за нуждата " да се подсигуряват непоклатимост и сигурност в района ", съгласно прессъобщение на Кремъл.

Коментарите на Пашинян идват в миг, когато френската външна министърка Катрин Колона е на посещаване в Баку, с цел да беседва с президента на Азербайджан Илхам Алиев и да се опита да понижи напрежението. Тя сподели през днешния ден в Баку, че е " допустимо да се постави край " на спора в Нагорни Карабах, който опълчва Азербайджан против Армения повече от 30 години.

" Франция има единствено една цел и няма различен блян, с изключение на да способства за мира и да откри пътя към мира ", сподели Катрин Колона по време на взаимна конференция с азербайджанския си сътрудник. Това е " дълъг и сложен развой, само че е допустимо да се реализира триумф ", добави тя. 

През последните месеци Русия, Европейският съюз и Съединени американски щати поредно се пробват да съживят мирния развой сред Баку и Ереван, само че към този момент безрезултатно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР