Арменският народ разбира катастрофалния характер на ситуацията. С тези думи

...
Арменският народ разбира катастрофалния характер на ситуацията. С тези думи
Коментари Харесай

Как настройват арменците срещу Русия

„ Арменският народ схваща пагубния темперамент на обстановката. С тези думи самите арменски специалисти правят оценка по какъв начин жителите на Армения реагират на антируските стъпки на премиера на страната Никол Пашинян. Какво споделят изследванията на публичното мнение по въпроса и по какъв начин Пашинян манипулира арменците, с цел да ги настрои против Русия?

Външният министър Сергей Лавров, говорейки на дипломатическия конгрес в Анталия, направи редица остри изказвания във връзка с формален Ереван. Може би най-драматичните напоследък. Всъщност той упрекна в изменничество арменските управляващи, които освен вършат антируски изказвания, само че и „ замразяват “ участието си в ОДКС и канят външни страни в Южен Кавказ.

„ Арменското управление реши да разчита на извънрегионални страни, които ухажват Ереван, обещавайки да му оказват помощ във всичките му проблеми, единствено в случай че Армения „ раздра “ връзките с Русия и интеграционните структури, основани в нашия общ район. Западът не крие това. Това е главната му цел в връзките със страните от Централна Азия, Армения и всички други страни от постсъветското пространство. Нашите съдружници и другари схващат това прелестно и са правилни на своите отговорности. Арменското управление реши да вземе други решения “, изясни министърът.

Освен това Лавров даде да се разбере, че думите и изказванията на арменските управляващи (например на секретаря на Съвета за сигурност на страната Армен Григорян, че ориентацията на Армения към Русия от 1991 година е стратегическа грешка) няма да останат без на практика последици. „ Ежедневните изказвания на арменското управление ни карат да се замислим какво в действителност се случва и по какъв начин това би трябвало да се вземе поради в нашите на практика дейности “, означи Сергей Лавров.

Освен това тези на практика стъпки, съгласно министъра, ще зависят на първо място от позицията на арменския народ. „ В последна сметка всеки би трябвало да разчита на мнението на своя народ. Ако това е мнението на арменския народ, дано това да бъде новата политика на управляващите в Ереван. Изисква се политическа храброст, с цел да се каже, че от 1991 година насам Армения е поела неверен курс във всичко в връзките си с Русия. Ако това е оценката на цялото арменско управление, основаваща се на мнението на народа, то това постанова да се премислят доста неща в руско-арменските връзки “, заключи той.

Разум и страсти

Като цяло мнението на арменския народ към този момент е известно - оня ден локални социолози разгласиха резултатите от изследване на публичното мнение по тематиката за връзките с Москва. „ 23,2% от интервюираните са за цялостно спиране на арменско-руските връзки, 13,9% считат, че спирането е по-скоро в сходство с ползите на Армения, 16,1% не дава отговор на ползите на нашата страна, а 42% считат, че че спирането на арменско-руските връзки опонира на ползите на Армения. Както можете да видите, към 58% от жителите на страната ни са срещу спиране на връзките с Русия “, изясни Арам Навасардян, началник на арменския клон на социологическата компания “Галъп ”.

От друга страна близо 40% са „ за “. Имайки поради военната и икономическата взаимозависимост на Армения от Русия, изобилието от исторически, културни и човешки връзки, както и наличието на Ереван в съветските интеграционни структури, това е доста огромна цифра. Освен това, съгласно арменски специалисти, има наклонност да пораства.

„ В арменското общество има огромно отчаяние от съюза с Русия. Никол Пашинян и подкрепящите го прозападни сили съумяха да убедят арменското общество, че основният провинен както за загубата на Карабах, по този начин и за окупацията на част от територията на Република Армения е Москва “, изяснява ръководителят на Аналитичния център за стратегически проучвания и начинания (АЦСИИ) Хайк Халатян.

Русия се пробва да се хареса на арменския разсъдък. Да изясни, да вземем за пример, че не е била длъжна да пази Карабах, даже единствено тъй като самата Армения признава суверенитета на Азербайджан над тази територия.

Самото държавно управление на Пашинян съобщи Карабах още преди началото на войната. „ Изявлението на публични лица, че през септември 2020 година точно Русия е предизвикала офанзивата на Азербайджан против Армения, и други характерности на страната ни като отговорна за всичко и всичко, в това число измяната на народа на Карабах, не са нищо повече от неистини “, споделя Лавров.

Неслучайно през всичките тези години Пашинян не разгласи готовност. Едва ли съветското управление може да бъде повече арменско от самите арменци. Бивши високопоставени арменски чиновници непосредствено споделят, че неблагодарността към Москва (която спря войната през 2020 г.) е сходна на изменничество.

И най-после, даже не е имало съответната договорна основа за директна военна помощ.

„ Не е имало съглашение сред Русия и Армения за това по какъв начин съветските елементи могат да бъдат употребявани за поддръжка на Армения. Тази опция е планувана в договорите, само че Армения освен не е сключила двустранни съглашения на равнище Министерство на защитата, които изискват същите тези контракти, само че даже не е почнала да ги създава. Затова, естествено, когато се стигна до желанието на Армения Русия да ѝ помогне по някакъв метод, имаше освен договорна база за това, само че и схващане от страна на Армения като цяло какви ограничения би трябвало да се подхващат “, изяснява Никита Мендкович, началник на Евразийския изчерпателен клуб.

“Пашинян и поддръжниците му разчитат на страстите. Например, заиграва се с упованията на жителите на Карабах във връзка с съветските миротворци, които, още веднъж да напомним, нямаха ясно избран мандат. „ Видите ли: за какво миротворците не предотвратиха прочистването в Нагорни Карабах? ” След войната от 2020 година хората се върнаха там, вярвайки на Русия, а не на Пашинян. Това исторически е бил най-проруски настроеният район в Южен Кавказ, а в този момент карабахците също са отрицателно настроени към Москва “, споделя Хайк Халатян.

Пашинян акцентира и нежеланието на популацията да признае своя дял от отговорността за нещастията, които Армения претърпява от 2018 година насам (т.е. след преврата, довел Никол Пашинян на власт). Хората са склонни да търсят външни виновници, а по-късно Русия им се сервира като такава.

Пашинян употребява фактора на острото отчаяние на хората от съществуващите институции. „ Да се каже, че Пашинян в този момент съставлява ползите на болшинството от популацията, значи фундаментално да не схваща какво се случва в страната. От друга страна, арменският народ е в обстановка, в която е спрял да има вяра на всички. Има голямо търсене както на нови сили и нови лица, по този начин и на външни сили “, изяснява водачът на арменското придвижване „ Азатагрум “ Мика Бадалян. Поради това, по-специално, те се пробват да предложат на арменците нови съюзи - с Франция или Щатите. Убеждавайки ги, че Париж или Вашингтон ще ги защитят по-добре от Русия.

И най-после, Пашинян работи майсторски с клиповото мислене. „ За страдание, в днешния свят тълпите са не запомнили по какъв начин да мислят. Те четат единствено заглавията и не се пробват да проучват и да се занимават с сериозно мислене. Ето за какво Пашинян и домакините му печелят – техните подходи към публиката са доста по-ефективни “, уверен е Бадалян.

Сами дайте

Може ли Русия по някакъв метод да промени обстановката? Според Хайк Халатян това няма да е елементарно. „ Острите изказвания на Лавров могат единствено да забавят обръщането на Армения към Запада, само че не и да го извърнат – най-малко при настоящето държавно управление в Ереван. В последна сметка те към този момент са взели стратегическото решение да се извърнат. И, съдейки по думите на Сергей Лавров, Москва е наясно с това “, изяснява специалистът.

На доктрина това би трябвало да се реши от арменския народ – притежател на националния суверенитет. Но той не взема решение - макар че схваща накъде отива всичко.

„ Можете да бъдете сигурни, че скоро Пашинян и неговите почитатели ще преминат от думи към каузи. Имам поради излизане от ОДКС, евакуиране на съветските граничари и военна база. Арменският народ схваща какъв брой пагубна е обстановката и схваща, че бъдещето на Армения в този момент зависи от него. Но това, което липсва тук, е водач, който да поеме самодейността и да поведе хората против управляващите в името на спасяването на Армения “, споделя Бадалян.

И това би трябвало да е водачът, който по някакъв метод ще успее да принуди арменското население да се вслуша в гласа на разсъдъка, а не в поривите на страстите. Засега в действителност го няма. Освен това се обрисува забавна обстановка. Арменските специалисти дават да се разбере, че биха желали този водач да им бъде възложен от Москва – същата, против която Ереван води антируска агитация. Този абсурд ясно демонстрира, че макар всички старания на управлението на Ереван, Армения към момента разчита на Русия.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8108Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед13489Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед38851Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед51268Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед18478Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед378309Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161399Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125244Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117935Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102749Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР